Kalač: Iz rožajskih škola je do sada otišlo 133 djece - Volim Podgoricu

Kalač: Iz rožajskih škola je do sada otišlo 133 djece

Vanredna sjednica rožajskog parlamenta, na kojoj će se razmatrati masovno iseljavanje iz tog grada, na inicijativu kluba odbornika DPS- a, zakazana je za sljedeću srijedu.

Inicijativu su, tokom jučerašnjeg devetog zasjedanja SO, podržali odbornici Bošnjačke stranke (BS), Socijaldemokratske partije (SDP) i Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ).

Rafet Nurković (BS) je istakao da o tom problemu treba pričati otvoreno jer je  alarmantno.

Hazbija Kalač (BDZ) je ocijenio da su masovni odlasci uticali da se Rožaje nalazi u vanrednoj situaciji zbog čega je lokalni parlament već trebalo da izda zajedničko saopštenje.

Nusret Kalač (DPS) je kazao da se do juče zvanično 133 djece ispisalo iz škola, te da ti podaci nijesu konačni jer neki direktori kriju tačno stanje. 

Klub odbornika DPS-a je prije desetak dana podnio inicijativu za vanredno održavanje sjednice SO na kojoj će se razmatrati intenzivirani odlasci Rožajaca u zemlje Zapadne Evrope.

“Uvažavajući činjenicu da je to ozbiljna priča, koja je na lokalnom nivou počela da se politizuje, mi smo kao odgovorni ljudi spremni da snosimo sve političke posljedice, ali nećemo dozvoliti da se krivci za pojavu, koja je eskalirala u posljednjih nekoliko mjeseci traže u redovima DPS-a“, saopštili su iz rožajskog DPS-a. 

Oni su  podsjetili da je masovno iseljavanje krenulo nekoliko mjeseci nakon što je BS preuzela vlast u gradu na Ibru. „Iz pojedinih političkih partija za tu pojavu krive crnogorsku Vladu, što je krajnje neprimjereno i neozbiljno”, smatraju u DPS-u. 

Prema nezvaničnim procjenama NVO sektora i političkih partija samo iz Rožaja je u posljednjih nekoliko mjeseci otišlo između 1.300 i 2.000 građana. 

Lokalnom parlamentu je predstavljena Studija o ulaganju u rano obrazovanje djece u Crnoj Gori, koju je izradio UNICEF u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i Jejl univerzitetom. 

Šef predstavništva UNICEFA za CG Bendžamin Perks je kao zabrinjavajuću iznio činjenicu da u Rožajama najmanji broj djece pohađa predškolsko obrazovanje, svega 5,9 odsto.

On je rekao da je taj procenat u Budvi 90 odsto od 15. 831 upisanog predškolca u Crnoj Gori. 

Skupštini u Rožajama juče je  prisustvovala i ambasadorka SAD u Crnoj Gori Margaret En Ujehara koja je sa saradnicima obišla i dječiji vrtić „Boško Buha“.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com