Doktorirala sa 102 godine! - Volim Podgoricu

Doktorirala sa 102 godine!

Za znanje nikada nije kasno to pokazuje i ovaj zanimljivi slučaj. Ingeborg Rapoport koja ima 102 godine iz Njemačke, odbranila je doktorsku disertaciju na univerzitetu u Hamburgu, nakon što je prije 77 godina na tom univerzitetu odbijen njen diplomski rad iz medicine!

Diplomski rad starice Ingeborg odbijen je za vrijeme nacističke Njemačke “iz rasističkih razloga”. 102-godišnja Ingeborg je 45 minuta branila svoj doktorski rad pred tri profesora i time je postala najstariji doktor nauka na svijetu.!

Diplomski rad Ingeborg Rapoport, tada Silm, odnosio se na difteriju. Ona je svoj diplomski htjela da brani s 25 godina, poslije dolaska Adolfa Hitlera na vlast. Njena majka je bila Jevrejka, zbog čega su nacisti naveli rasističke razloge i odbili je. 

Ingeborg je 1938. godine otišla u SAD, gde je završila studije medicine i započela karijeru. Dobila je priznanje tadašnjeg američkog predsjednika Harija Trumana za doprinos u čuvanju rezervi krvi. 

Njen sin Tom ispričao je priču Ingeborg Raporport sadašnjim profesorima u Hamburgu, koji su joj ponudili da doktorira. Baka je odmah pristala. 

Ona će 9. juna poslije uručenja doktorske diplome ući u Ginisovu rekorda kao najstariji doktor nauka na svijetu. Tu titulu je do sada držao jedan 97-godišnjak.

(Zanimljivosti dana)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com