Od početka godine državu napustilo 4 600 građana - Volim Podgoricu

Od početka godine državu napustilo 4 600 građana

Prema podacima koje je na terenu, uz pomoć aktivista, prikupila NVO Euromost od početka godine do danas je 4 600 građana napustilo državu i uputilo se prema državama EU.

Kako je saopšteno iz te NVO, do 25. aprila taj broj je bio 3 500 građana. Od 25. aprila taj se broj povećao za 1 100 gradana, što bi značilo da je za pet mjeseci  otišlo 4 600 građana. “Moramo naglasiti da smo pratili i evidentirali samo odlazak porodica”, ističu iz Euromosta.

Ta NVO je sa svojim aktivistima i ove sedmice pratila odlazak građana autobusima.

“U srijedu smo evidentirali samo jedan autobus i jedan kombi koji je iz pravca Bijelog Polja došao prazan i u Rožajama preuzeo pet porodica ili oko 20 građana i odvezao ih prema Novom Pazaru i dalje prema državama EU. Isti dan smo evidentirali, u popodnevnim časovima, jedan autobus koji je bio poluprazan. Da li sada građane primaju na drugim mjestima zbog velike medijske pažnje ne znamo, ali su nas vozači molili da ih ne fotografišemo jer im se putnici ljute”, navode u saopštenju.

Dodaju da su jutros, u terminu od četiri do 5 i 30 ujutro evidentirali tri puna autobusa s porodicama, što je, kako navode, manji broj autobusa naspram  prošle subote. “To govori da je moguće da je ove nedelje smanjen broj odlazaka građana sa sjevera Crne Gore prema državama EU”, saopštili su iz Euromosta.

“Mi pokušavamo da dođemo i do zvaničnih podataka koliko se naših građana prijavilo na azil u ovoj godini, zbog čega smo  se obratili i njemačkoj  ambasadi u Podgorici. Nijesmo dobili odgovor. Iz delegacije EU u Podgorici odgovorili su da je taj broj povećan, ali nam, takođe, nijesu proslijedili njihov broj. Očekivali smo da će predstavnici Vlade Crne Gore izaći sa zvaničnim podacima”, dodaje se u saopštenju.

U Euromostu planiraju da, ukoliko uspiju da obezbijede sredstva, pošalju dva predstavnika da obiđu privatne centre za azilante u njemačkim gradovima Hanover, Goslar i Braunšvajg, gdje bi, kako ističu, razgovarali s nadležnima i sa grđanima Crne Gore koji tamo borave. 

“Tim povodom  ćemo,  u ponedjeljak, poslati  poziv  predsjedniku skupštine Bijelog Polja. Ujedno pozivamo i i ministra Igora Lukšića da odredi svoje predstavnike, da svi zajedno  vidimo koliko se građana sa sjevera prijavilo na azil u ova tri grada, da vidimo kako žive naši građani i u kakvim uslovima se smještaju. Ovo je i naš odgovor na jučerašnju izjavu gospodina Lukšića koji se ne slaže s podacima NVO o  broju građana  koji su u ovoj godini otišli prema državama EU”, zaključuje se u saopštenju.

(RTCG)

1 komentar

  1. There are some intriguing points with time in this article but I do not determine if them all center to heart. You can find some validity but I am going to take hold opinion until I take a look at it further. Great write-up , thanks and now we want a lot more! Added to FeedBurner too

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com