Putevi će povezati Balkan, i to za 15 godina - Volim Podgoricu

Putevi će povezati Balkan, i to za 15 godina

Generalna direktorka za državne puteve, Angelina Živković, kazala je da su, nakon briselskog sastanka predsjednika vlada Zapadnobalkanske šestorke s visokim zvaničnicima Evropske komisije (EK) stvoreni svi uslovi za razgovore o glavnoj saobraćajnoj mreži za Zapadni Balkan, te da Crna Gora tu ima značajno mjesto.

Živković je u razgovoru za Pobjedu istakla da glavna mreža treba da bude gotova u narednih 15 godina, odnosno da planovi budu završeni do 2030. 

Kako je istakla, fokus te mreže biće na kvalitetnom povezivanju glavnih gradova, ekonomskih centara i glavnih luka. 

Kao podrška evropskoj perspektivi zemalja regiona intenzivirana je saradnja s EU, kako bi se stvorili određeni pređuslovi za unapređenje povezanosti država međusobno, kao i sa Unijom.

„Nakon briselskog sastanka predsjednika vlada Zapadnobalkanske šestorke s visokim zvaničnicima Evropske komisije objavljena je zajednička izjava i utvrđeno indikativno proširenje glavne saobraćajne mreže na Zapadni Balkan“, istakla je Živković.

Ona je naglasila da je za Crnu Goru jedna od najznačajnijih  – ruta 1, od Debelog brijega do Bara. To je već poznata Jadransko-jonska magistrala. Zatim, tu je i ruta 2 od Podgorice do Albanije, koja potom ide albanskom trasom. Za Crnu Goru je značajna i ruta 4, koja ide od Vršca, odnosno granice Rumunije i Srbije, preko Beograda, Podgorice do Bara. Ta ruta obuhvata autoput Bar Boljare.

“Kad je u pitanju indikativno proširenje željezničkog saobraćaja, takođe je ušla ruta 4. Što se tiče Crne Gore, to je dio pruge Beograd-Bar, od Bara do granice sa Srbijom, do mjesta Vrbnica. Tu je i ruta 2 od Podgorice prema Tirani, odnosno željeznička veza sa Albanijom. U ove projekte ušla je i Luka Bar, kao i svi glavni aerodromi država Zapadnog Balkana”, rekla je Živković.

Ona je istakla da je saobraćajna infrastruktura prepoznata kao jedan od ključnih elemenata za ekonomski razvoj jedne države.

Crna Gora i Albanija imaju zajedničku inicijativu prema EK, upravo kad se radi o studiji izvodljivosti za dio jadransko-jonskog koridora.

„Kada govorimo o prioritetima Crne Gore i tog infrastrukturnog putnog povezivanja dva osnovna pravca, koji treba da se realizuju do 2030. godine, to su pravac 4, odnosno auto-put Bar Boljare, koji nas spaja sa Srbijom, i pravac 1. koji se odnosi na jadransko-jonski koridor. Prvi preduslov je da se auto-put i jadransko-jonski koridor nađu na saobraćajnoj mreži“, zaključila je Živković.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com