Home / NOVOSTI / Svijet / Bogataši nijesu krivi što ste siromašni

Bogataši nijesu krivi što ste siromašni

Treći najbogatiji čovjek na svijetu prema Forbsovoj listi, američki investitor Voren Bafet, u komentaru koji je objavio “Wallstreet Journal” napisao je da bi za veliku nejednakost u primanjima u Americi trebalo prestati da se svaljuje krivica na bogataše.

“Siromasi sasvim sigurno nijesu siromašni zato što su bogataši bogati”, napisao je Bafet koji je prema procjenama “težak” 71,3 milijarde američkih dolara.

Spominjući Henrija Forda i Stiva Džobsa kao primjere inovatora, Bafet je naveo da i bogatašima treba odati priznanje jer je “većina njih američkoj ekonomiji dala briljantne inovacije ili upravljačku izvrsnost”.

Istovremeno, Bafet tvrdi da nejednakost u primanjima nije moguće smanjiti povećavanjem minimalca, što je trenutno veliko političko pitanje u Americi, ali ni metodama poput poboljšavanja kvaliteta obrazovanja.

Njegovo rješenje je jačanje državnog programa poznatog po skraćenici EITC (Earned Income Tax Credit), a riječ je o sniženju poreza po ostvarenom dohotku za radnike sa nižim primanjima. Bafetova je ideja da se program proširi na veći broj građana, čija bi se primanja s vremenom povećavala pa bi ukupan trošak ovog programa krenuo prema dolje, a rezultat bi bio smanjenje nejednakosti.

Prema njegovom razmišljanju, povećanje nejednakosti je “neizbežna posljedica” napredne tržišne ekonomije, a kaže i da je do razlika u platama došlo jer nije svako u stanju da radi isti posao.

“Nema nikakve urote iza sljedeće tužne činjenice: Siromasi sasvim sigurno nijesu siromašni zato što su bogataši bogati. I nije istina da bogati nemaju zasluga. Većina njih je Ameriku poboljšala briljantnim inovacijama ili upravljačkom ekspertizom. Svi danas živimo kudikamo bolje zahvaljujući Henriju Fordu, Stivu Džobsu, Semu Voltonu i ljudima poput njih”, napisao je Bafet.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com