Kanski festival: Žaku Odijaru “Zlatna palma” - Volim Podgoricu

Kanski festival: Žaku Odijaru “Zlatna palma”

Pobjednik filmskog festivala u Kanu je Francuz Žak Odijar, koji je za film “Dheepan” dobio Zlatnu palmu. Nagrađena su i ostvarenja “Saul Fia” i “The Lobster”, priznanje za režiju Tajvancu Hou Sjao-Sienu.

Najbolji glumac je Vensan Lindon, a glumice Runi Mara i Emanuel Berko.

Nagraađeni film govori o izbjeglicama koje pokušavaju da osnuju nov život u Francuskoj. Glavni glumac Jesuthasan Antonithasan tumači ulogu čovjeka koji regrutuje ženu i mladu djevojku koje treba da se pretvaraju da su mu žena i ćerka kako bi stekli azil.

Pobjeda ovog filma je izazvala negodovanje brojnih filmskih kritičara koji smatraju da film nije bio kandidat za pobjednika.

Za najboljeg glumca proglašen je Francuz Vensan Lindon, dok su u kategoriji glumica simpatije žirija osvojile Runi Mara i Emanuel Berko.

Najveći i najprestižniji filmski festival na svijetu svečano je otvoren u Kanu 13. maja, a za prestižnu nagradu – za najbolji film, takmičilo se 19 ostvarenja.

Počasna Zlatna palma za životno djelo dodeljena je veteranki Anjes Vardi, koja je (poslije Klinta Istvuda, Bernarda Bertolučija, Vudija Alena) prva žena sa tim priznanjem.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com