Podgorici potrebno više osnovnih škola i vrtića - Volim Podgoricu

Podgorici potrebno više osnovnih škola i vrtića

Povodom drastičnog manjka vrtića i osnovnih škola u Podgorici, Socijalistička narodna partija Glavnog grada ukazuje da izgradnja novih objekata i modernizacija postojeće mreže vaspitno-obrazovnih institucija mora biti jedan od prioriteta, kako bi se obezbijedili jednaki uslovi svima na pravo na predškolsko i osnovno obrazovanje, kazala je Bojana Popović, savjetnik u Klubu poslanika SNP-a i Odboru SNP-a Glavnog grada.

“U mnogim podgoričkim vrtićima i osnovnim školama prebukiranost je i dalje veliki problem, iako je godinama na to upozoravano, ali do sada nije ništa urađeno na rješavanju tog pitanja. U toku su konkursi za prijem djece u vrtiće i osnovne škole, koji pokazuju staru boljku – nedostatak objekata za predškolsko i osnovno obrazovanje, jer nema novih vrtića i osnovnih škola, niti dogradnje postojećih. Obećanja i zaklinjanja aktuelne vlasti kako na državnom, tako i na nivou Glavnog grada o brizi za budućnost djece pokazala su se kao šuplja priča”, kazala je Popović.

Dodaje da je prosječan broj djece po vaspitnim grupama u podgoričkim vrtićima 36 što je veće i od crnogorskog prosjeka koji je 29 djece u jednoj grupi.

“Samo prošle godine je preko 2.000 mališana ostalo neupisano u vrtiće. Slično je stanje i u osnovnom obrazovanju, jer škole nedostaju posebno u naseljima Zlatica, Tološi, Bloku V i VI, Delta City kvart, Stari aerodrom, Gornja Gorica, Zabjelu i Koniku”, istakla je Popović.

O prebukiranosti, dodaje ona, najbolje govori podatak da Osnovna škola “Dragiša Ivanović“ na Zlatici izvodi nastavu u pet smjena, dok škola “Štampar Makarije“ u Bloku pet planirana za 800 sada ima duplo veći broj učenika.

“Povodom drastičnog manjka vrtića i osnovnih škola u Podgorici, SNP Glavnog grada ukazuje da izgradnja novih objekata i modernizacija postojeće mreže vaspitno-obrazovnih institucija mora biti jedan od prioriteta, kako bi se obezbijedili jednaki uslovi svima na pravo na predškolsko i osnovno obrazovanje. SNP Podgorice predlaže da se urgentno predvidi adaptacija pojedinih prostora gdje je Glavni grad vlasnik u objekte predškolskog vapitanja. Takođe, treba predvidjeti da svaki investitor mora, u sklopu bloka stambenih zgrada, obezbijediti i prostor za vrtić”, kazala je Popović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com