Home / NOVOSTI / Društvo / Proslava Dana mladosti u Tivtu: Štafeta još traje!

Proslava Dana mladosti u Tivtu: Štafeta još traje!

Dolaskom štafete, koja je ove godine krenula iz Kočana u Makedoniji, NVO Generalni konzulat SFRJ organizovaće sjutra proslavu 25. maja, Dana mladosti, u 19 časova na Trgu magnolija u Tivtu.

Štafeta mladosti prolazi kroz Skoplje, Beograd, Zagreb, juče je bila u Kumrovcu, danas u Bihaću, Drvaru, Jajcu, Jablanici, pa će preko Bileće na sam Dan mladosti 25. maja biti u Tivtu – kazao je za Radio Jadran generalni konzul, SFRJ Marko Perković.

Iako je iz tivatskog opštinskog budžeta u raspodjeli sredstava za NVO, proslava Dana mladosti dobila samo 500 eura, dobra zabava neće izostati.

Sve počinje od 19 časova, isticanjem jugoslovenske zastave i intoniranjem himne “Hej, Sloveni”, nakon čega će biti održan muzički program. Nakon dolaska štafete, oko 20 časova uslijediće koncert Nine Petković sa gostima, a nakon toga i cjelovečernja žurka, uz EX YU pop-rock muziku.
Očekuju brojne goste, iz svih bivših jugoslovenskih republika i pokrajina, ali i inostrane, kaže Perković.

– U Tivtu već boravi 16 turista iz Francuske, koji će kao veliki poštovaoci naše istorije biti gosti na proslavi Dana mladosti i oni će biti posebno medijski predstavljeni – najavio je Perković.
Dan mladosti proglašen je 25. maja 1957. na inicijativu samog Tita, iako je nekim pričama, Broz zapravo rođen 7. maja, što do sada nikada nije zvanično potvrđeno.
Od brojnih štafeta koje su izrađene od 1945. do Titove smrti 1980. u muzeju 25. maj u Beogradu, izloženo je preko 200.

U galeriji se može vidjeti i prva štafeta koju je Tito dobio 1945. od kragujevačke omladine.

Štafeta je prolazila kroz 12.500 ruku omladinaca, vojnika i fiskulturnika i prešla put od 9.000 kilometara da bi konačno završila u rukama Tita na stadionu JNA u Beogradu.
Kasnijih godina lokalne štafete pravili su umjetnici koji su dobijali specijalni poziv za taj zadatak ili su izabrani na konkursu. Na svakoj štafeti istaknuti su detalji, radnički šlem, lopata ili knjiga, tako da bi Tito znao od koga je došla.
Unutar štafete uvijek je bila poruka na kojoj su pisani pozdravi drugu Titu za rođendan.

(Radio Jadran)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com