Suze na Dan mladosti u Kući cvijeća! - Volim Podgoricu

Suze na Dan mladosti u Kući cvijeća!

Na današnji dan, 25. maja 1892. godine rođen je Josip Broz Tito, doživotni predsjednik tadašnje SFRJ. Za vrijeme njegove vladavine, rođendani su se pripremali mjesecima unazad, a završavali su se takozvanim sletom na stadionu JNA u Beogradu i predajom štafete, Brozu, lično.

Danas, nema više te euforije za Titov rođendan, nema ni štafete, ni praznika svih Jugoslovena, ni tog “bezbrižnog života” o kome stalno govore naši roditelji, bake, deke…

Ispred platoa Muzeja istorije Jugoslavije u Beogradu, Telegraf.rs je stigao oko 10 sati, zatekli smo nekoliko ljudi koji su pokušavali da prodaju sada već čuvene bedževe, značke i suvenire iz 1970 i neke… Pokušavali, jer je komunalna policija radila svoj posao, izgleda da ne vole Tita, mada ti mladi momci ne znaju za to “zlatno doba” življenja, uostalom rade svoj posao.

Komunisti Srbije su bili tu i vršili poslednje pripreme pred ulazak u Kuću cvijeća, mjestu gde je Broz sahranjen. Nismo ih baš zatekli u nekom veselom raspoloženju, iako je rođendan, uglavnom su opterećeni teškim životom u Srbiji, i žive za ono vreme kada je na ovim prostorima teklo med i mlijeko.

Neki od njih su i plakali, dok su salutirali nad grobom voljenog maršala i doživotnog predsjednika SFRj Josipa Broza Tita!

Mi stariji se sećamo Broza, veoma dobro, zbog toga sam i došla, da mu se poklonim. Žao mi je što nisam imala priliku da nosim štafetu, ali ta čast je pripala mojoj ćerki, prije jedno 55 godina.  U Sloveniji generalno mladi se ne sjećaju Tita i ne znaju mnogo toga o njemu, ali to sve zavisi kako su vaspitavani, eto moja djeca znaju ko je bio on – priča naša sagovornica.

Za kraj nam dodaje da će dovesti svoju djecu i unuke, da saznaju još bolje ko je bio Tito.

Saglasni su, da je današnja omladina pogubila kompas, a samim tim i mladost, te kažu da “mi mladi moramo da radimo više na sebi i za sebe, kako bismo uspjeli da se izborimo za svoja prava, koja su u Titovo vreme bila velika, dostojna čovjeka, a danas su dostojna robova”.

Unuk maršala Joška Broz i danas je, kao i svake godine do sada posjetio grob svoga djeda.

(Telegraf)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com