Gula: Pet utakmica Mornara je namješteno, to ne bi napravila ni mafija - Volim Podgoricu

Gula: Pet utakmica Mornara je namješteno, to ne bi napravila ni mafija

Diskusija o radu Fudbalskog kluba Mornar, u okviru priče o odluci o utvrđivanju osnova i kriterijuma za finansiranje aktivnosti u sportu iz budžeta Opštine Bar, obilježila je jučerašnju sjednice lokalnog parlamenta.

Odbornik Demokratskog fronta Goran Pejović Gula optužio da upravu kluba da je poslednjih pet utakmica Mornara bilo namješteno. Pejović je istakao da je spreman da sve što je rekao iza skupštinske govornice ponovi i u Tužilaštvu ako bude pozvan, piše Dan.

“Pet namještenih utakmica uzastopno ne bi napravila ni svjetska mafija. Ovo je bruka i sramota, i dajte da to riješimo. Plate igračima kasne, i klub je u veoma lošoj situaciji”, istakao je Pejović.

Na njegove riječi odgovorio je potpredsjednik Opštine Dušan Raičević, koji je i potpredsjednik FK Mornar, kazavši da ovi navodi ne odgovaraju stvarnom stanju, jer klub ima nikad više bodova uz nikad manju donaciju od strane Opštine.

“Finansijski ne stojimo ništa lošije od ostalih klubova Prve crnogorske lige. Pa jedna Budućnost je u ovom trenutku u zaostatku osam-devet plata, a nama kasne dvije-tri. Što se tiče ostalih informacija, one su dobijene iz jednog izvora, jednostrani su, i ne želim da govorim o kuloarskim nagađanjima. Ja sam u klubu jer volim sport i pristupam mu kao onome što sport i jeste. Kada smo u februaru pravili klupsku skupštinu, pozvali smo sve bivše igrače da se uključe u rad kluba, ali nije prihvatio nijedan jer smo zvali da se pomogne na volonterskoj osnovi, a oni su tražili funkcije i naknade. To nije korektno”, istakao je Raičević, a prenosi Dan.

Pejović je odgovorio da uopšte nije potencirao pitanje finansija, niti dovodio u sumnju angažman Raičevića.

“Ni dlaka na glavi mi nije pomislila da ste vi na bilo koji način umiješani u namještanja. U namještanje su uključeni ljudi sa strane, ali i iz kluba. Pričam samo o ono što sam sam vidio. Jer kako drugačije protumačiti da jedan osamnaestogodišnjak uplaćuje u kladionici pred početak utakmice Mornar – Grbalj tiket sa kvotama „7+” i „2-2”? Ne možemo mi voditi istragu, to je posao tužioca, a ja nisam FBI. Opština je prošle godine finansirala Mornar sa pola miliona eura, igrači ne dobijaju plate, a pojedinci namještaju utakmice i uzimaju ogroman novac. Prodajte klub mafiji ako ne znate šta ćete sa njim, oni bi mnogo elegantnije namjestili pet utakmica”, poručio je Pejović, ističući da sve ovo iznosi kako bi se spriječile dalje slične radnje,c piše Dan.

Odbornik Socijalističke narodne partije Milenko Cebalović komentarišući tekst odluke preporučio da se uradi registar sportskih klubova u Baru, a Snežana Jonica (SNP) je istakla da je odluka primjer kako se od jedne dobre ideje može napraviti loše rješenje i sve obesmisliti.

Prema riječima Zarije Franovića (DPS), sa odlukom se kasni, i mora je pratiti Strategija razvoja sporta u Baru, te “treba utvrditi ko vrši nadzor”.

“Finansije mora da kontroliše onaj ko je zadužen za budžet. Što se ulaganja u sportsku infrastrukturu tiče, mi ulažemo u sportske sale, iako je to obaveza Ministarstva prosvjete, a onda škole izdaju sale. Po tom osnovu treba im onda naplatiti porez na nepokretnost, jer za to imamo zakonsko uporište”, kazao je Franović i dodao da je boks olimpijski sport i nikako se ne može voditi u kategoriji „ostali sportovi”. Onje bio mišljenja da treba izvršiti reviziju finansijskog poslovanja sportskih klubova.

Sjednica SO Bar biće nastavljena u četvrtak, 28. maja.

Aleksandar Rakočević (DEMOS) tražio je da mu se odgovori ko određuje društveni značaj sportskih disciplina, dok je njegov partijski kolega Savo Vujošević tražio da se utvrdi koji je klub dobijao od 200 do 300 hiljada eura opštinskog novca „a da se to ne zna”. On se interesovao i da li postoji Sportsko društvo „Mornar”.

Dejan Đurović (DF) je ukazao na činjenicu da sve ankete ukazuju na frapantan porast broja narkomana u Baru, te da je odgovor na tu pošast vaspitanje i sport.

– Moramo odijeliti vrhunski i zdravstveni sport. Veliki broj djece u Baru nije u mogućnosti da plaća članarinu u klubovima, i tu mora da interveniše Opština, jer ako djeca ne idu na treninge ona idu na ulicu, a znamo šta ih tamo čeka. Vrhunski sport će sebi svakako naći dobar izvor finansiranja, a lokalni budžet treba da podrži zdravstveni sport, jer je skuplje liječenje jednog narkomana od finansiranja trojice sportista, istakao je Đurović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com