Profesori UCG: Vojvodić sprovodi hajku, a sama ima četvorostruku normu koju ne ispunjava - Volim Podgoricu

Profesori UCG: Vojvodić sprovodi hajku, a sama ima četvorostruku normu koju ne ispunjava

Prema podacima sa sajta Fakulteta dramskih umjetnosti, rektorka Univerziteta Crne Gore Radmila Vojvodić predaje 12 predmeta na osnovnim i specijalističkim studijima u toj ustanovi.

U rasporedu angažovanih predavača za studijsku 2014/2015. godinu navedeno je da ona drži 15 časova sedmično, iako je norma fakultetskih profesora četiri za taj vremenski period.  

Vojvodićeva predaje pozorišnu režiju 1, 2, 5 i 6, sociologiju pozorišta 1 i 2, pozorišnu režiju rediteljski projekat, rediteljske poetike, režiju baštine 1 i 2, pozorišnu režiju pregledne probe, pozorišnu režiju specijalistički rad. Njen asistent, docent umjetničkih predmeta Petar Pejaković, prema podacima sa sajta, angažovan je na osam predmeta, piše Dan.

Suprug Radmile Vojvodić, ambasador Crne Gore u Srbiji Branislav Mićunović, na Fakultetu dramskih umjetnosti predaje pet predmeta. Po rasporedu sa sajta ustanove, on sedmično drži 5, 58 časova.

Profesori sa Filozofskog fakulteta kojima je Vojvodićeva prijetila da će biti otpušteni zbog toga što su imali ili imaju duple angažmane na drugim univerzitetima smatraju da je zbog njenih odluka ugroženo postojanje nekoliko katedri u Nikšiću. Oni pitaju rektorku kako je moguće da predaje toliko naučnih disciplina na jednom fakultetu, a daje otkaze stručnjacima koji predaju po jedan predmet na drugim univerzitetima.

Prema podacima profesora koji su se obratili Danu, rektorka Vojvodić je u ljetnjem semestru ove godine rijetko držala predavanja i pored toga što na sajtu fakulteta piše da ima skoro četiri puta veći fond časova od norme.

Profesori su pitali i da li putovanja njenog supruga od Beograda do Cetinja padaju na teret državnog univerziteta ili ambasade u Beogradu.

“Zbog otpuštanja profesora koji po zakonu imaju pravo da predaju, kao i zbog toga što su nepodobni za rukovodstvo UCG, veliki broj profesora je zabrinut za budućnost Filozofskog fakulteta. Tako je profesor Slavica Perović sa Instituta za strane jezike, kojoj je nedostajalo ne nekoliko mjeseci za penziju, dobila otkaz zbog toga što predaje na drugom univerzitetu. Najugroženija je Katedra za filozofiju, tako da se lako može desiti da od septembra Filozofski fakultet bude bez najvažnije teorijske discipline. Na drugoj strani, rektorka Vojvodić ostvaruju četvorostruke norme na Fakultetu dramskih umjetnosti, kao da radi na četiri fakulteta istovremeno”, ističu profesori.

Oni kažu daje poražavajuće što njihove kolege dobijaju otkaze, a rektorka tog univerziteta ima 12 predmeta, a ne drži predavanja.

“U ovom semestru nije održala skoro nijedno predavanje, što je nevjerovatna norma. Vojvodićeva po listi evidencije opterećenja nastavnika, koja je na sajtu Univerziteta dostupna, drži nedjeljno 15,22 časa. Nedjeljna norma profesora je četiri časa i to se smatra optimalnim, a sve preko toga do 30 odsto je opterećenje koje se teško može kvalitetno uraditi. Za taj angažman dobija i više nego duplo što bilo koji profesor koji drži predavanja van Crne Gore može dobiti. Poređenja samo, za angažman od četiri časa na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu profesor može dobiti nešto preko 150 eura, dok Vojvodićeva za predavanja koja ne drži dobija deset puća više novca”, objašnjavaju profesori.

Profesor Bogoljub Šijaković sa Filozofskog fakulteta jedan je od profesora koji se obratio rektorki nakon što je upozoren da će dobiti otkaz zbog toga što predaje na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu. On je od Vojvodićeve tražio da mu omogući da radi svoj posao, jer prema Zakonu o radu ima pravo da predaje na dva univerziteta.

Vijeće Filozofskog fakulteta uputilo je prošle nedjelje protestno pismo rektorki Vojvodić i Upravi UCG da zaustavi hajku protiv profesora. Oni su Vojvodićevoj poručili da će kod nadležnog suda pokrenuti preispitivanje zakonitosti akata na koje se poziva.

Prema informacijama Dana, profesori su najavili protest, ukoliko se nastavi, kako kažu, hajka na njihove kolege. Profesori Srđan Vukadinović i Nikola Pejaković, koji su prvi dobili otkaze zbog duplih”angažovanja, tužili su UCG zbog nezakonitih odluka.

Od rektorke Radmile Vojvodić Dan nije dobio odgovore na pitanja povodom njenog rada na Cetinjskom fakultetu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com