Stanković: Rasvjetljavanje ubistva Duška Jovanovića je prioritet Tužilaštva - Volim Podgoricu

Stanković: Rasvjetljavanje ubistva Duška Jovanovića je prioritet Tužilaštva

Vrhovni državni gužilac Ivica Stanković saopštio je da je rasvjetljavanje ubistva urednika Dana Duška Jovanovića prioritet tužilaštva i da će učiniti sve da taj slučaj što prije bude riješen.

On je kazao da po tom pitanju sarađuje sa Komisijom za praćenje istraga napada na novinare i da očekuje da će uskoro imati konkretne rezultate.

“To što ubistvo Duška Jovanovića nije riješeno ni nakon više od decenije opominje pravosudne organe u Crnoj Gori. Rješavanje ubistva Duška Jovanovića, ali i drugih nerasvijetljenih ubistava, jedan je od glavnih zadataka koje sam postavio pred svoje saradnike. Nije zahvalno govoriti o rokovima, ali učiniću sve što je u mojoj nadležnosti da to ubistvo bude rasvijetljeno u što je moguće kraćem roku. Tužilaštvo nastoji i da pruži pun doprinos radu Komisije za praćenje istraga napada na novinare. Vjerujem da će ta saradnja imati konkretne rezultate”, kazao je Stanković za Dan.

Tužilaštvo je nedavno pokrenulo novu istragu o ubistvu Duška Jovanovića, a nakon što je Komisija za praćenje istraga u slučajevi napada na novinare došla do novih saznanja u predmetu za to ubistvo.

Predsjednik Komisije Nikola Marković ranije je saopštio da je saradnja tog tijela sa tužilaštvom kvalitetna od kada je Ivica Stanković imenovan za vrhovnog državnog gužioca. On je tada kazao da je tužilaštvo, za razliku od policije i ANB-a, izlazilo u suret Komisiji.

Marković je ranije saopštio da se pojavila osoba koja je kao mogući zaštićeni svjedok već dva puta saslušana u trećoj državi na okolnosti tog teškog krivičnog đela, o čemu je obaviješteno i crnogorsko tužilaštvo. Prvi put, kako je naveo, potencijalni zaštićeni svjedok saslušan je pred nadležnim organima te države, dok su drugom saslušanju prisustvovali on i Mihailo Jovović, kao predsjednik i zamjenik predsjednika Komisije. Marković nije želio da otkrije detalje iz izjave mogućeg zaštićenog svjedoka, kao ni njegov identitet.

Predstavnici Komisije saslušali su potencijalnog zaštićenog svjedoka u slučaju ubistva Duška Jovanovića u trećoj zemlji jer ta osoba iz bezbjednosnih razloga ne želi da dolazi u Crnoj Gori. Nadležni organi te države prvi put su saslušali to lice 20. marta, i to na njegov zahtjev. To lice traži status, odnosno azil.

Zaštićeni svjedok drugi put je saslušan kada su Marković i Jovović otišli u tu državu. Oni su sa svjedokom razgovarali u prisustvu nadležnih organa te države. O tim razgovorima napravljene su službene zabilješke. Marković nije želio da daje sud o iskazu svjedoka jer se spominju određena imena.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com