Stijepović-Poša: Crna Gora i Mađarska u tradicionalno dobrim odnosima - Volim Podgoricu

Stijepović-Poša: Crna Gora i Mađarska u tradicionalno dobrim odnosima

Crna Gora i Mađarska imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose, i uvjeren sam će se takav trend u narednom periodu prenijeti i na saradnju glavnih gradova dvije države, kazao je gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović na sastanku sa ambasadorom Mađarske Kristijanom Pošom. 

Sastanku su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Časlav Vešovič sa saradnicima.

Stijepović se zahvalio na podršci ambasade Mađarske i ličnom angažmanu ambasadora Poše na naporima koje preduzimaju na putu Crne Gore ka punopravnom članstvu u NATO alijansu.

Stijepović je istakao da će gradska uprava u narednom periodu realizovati značajne kapitalne projekte izražavajući uvjerenje da u tom dijelu očekuje pomoć eksperata, kao i zainteresovanost finansijskih institucija i investitora iz Mađarske, u cilju njihove kvalitetnije i efikasnije realizacije.

Gradonačelnik je zaključio da očekuje intenzivniju saradnju Podgorice i mađarskih gradova u narednom periodu, posebno u dijelu razmjene iskustava i znanja u cilju što efikasnijeg korišćenja sredstava iz evropskih fondova za realizaciju razvojnih projekata.

Ambasador Mađarske je naglasio da će njegova zemlja nastaviti da pruža snažnu podršku Crnoj Gori na putu u NATO i EU i istakao da će u narednom periodu jeseni intenzivirati aktivnosti u tom smjeru na lokalnom nivou, imajući u vidu da će Podgorica, kao Glavni grad, odigrati vodeću ulogu u ovim procesima.

On je naglasio da je Crna Gora jedina zemlja kojoj je kao kandidatu za članstvo u NATO omogućeno vođenje intenziviranog i fokusiranog dijaloga koji daje mogućnost dobijanja pozivnice za članstvo između dva samita.

Ambasador je prenio uvjerenje članica NATO alijanse da Crna Gora ima mnogo veće šanse za poziv u NATO u decembru, nego  što je to bilo prošle godine i naglasio da zajednički treba da radimo na sprovođenju reformskih procesa kako bi Crna Gora do kraja ispunila sve uslove za punopravno članstvo.

On je istakao da su mala i srednja preduzeća iz Mađarske zainteresovana da ulažu svoj kapital i razvijaju biznis u Podgorici i Crnoj Gori, posebno u oblasti ugradnje rasvjete nove tehnologije, razvoja poljoprivrede i unapređenja i osavremenjivanja sportske infrastrukture.

Poša očekuje da će intenziviranje saradnje između Podgorice i mađarskih gradova i privrednih subjekata omogućiti da ove dvije prijateljske države konkurenstkim proizvodima zajednički istupaju na tržišta trećih zemalja.  

(Cdm)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com