Tači: Tužićemo Srbiju za genocid - Volim Podgoricu

Tači: Tužićemo Srbiju za genocid

Šef diplomatije Kosova Hašim Tači rekao je, na sjednici SB UN o Kosovu, da će Priština protiv Srbije pokrenuti tužbu za genocid i zatražiti odštetu. Tači je poručio da je za to pripremljena odgovarajuća dokumentacija.

Tači je takođe rekao da Priština traži nezavisnu međunarodnu istragu o “incidentu” u Kumanovu, kada je u oružanom sukobu poginulo osam makednonskih policajaca i 14 napadača, kosovskih Albanaca.

“Kosovska vlada osuđuje nasilje. Nećemo podržati nijednu akciju koja će destabilizoati Makedoniju. Snažno podržavamo Ohridski sporazum”, kazao je Tači. 

On je takođe naveo da su optužbe Dika Martija (istražitelja Savjeta Evrope o trgovini organima tokom NATO bombardovanja 1999.) “besmislene”, ali da će Priština podržati formiranje specijalnog suda koji će se baviti ovim optužbama, dodajući da će to biti peta istraga usmjerena na optužbe protiv kosovskih Albanaca. 

Navode o težnjama za stvaranje “Velike Albanije” odbacio je kao “neosnovane”. 

Tači je istakao da je prioritet kosovske vlade da stvori nova radna mjesta i istakao da će zahvaljujući francuskim investicijama u ski centar Brezovica 2.000 ljudi dobiti posao, a kako je rekao to će pomoći suživot tamošnjih Srba i Albanaca. 

Tači je poručio da bi Beograd i Priština uskoro trebalo da pristupe “međusobnom priznanju”, koje bi “Kosovu omogućilo članstvo u UN”, a Srbiji “približavanje članstvu u EU i NATO”

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com