Đukanović: Crna Gora je nedostajuća jadranska karika u lancu NATO - Volim Podgoricu

Đukanović: Crna Gora je nedostajuća jadranska karika u lancu NATO

Premijer Milo Đukanović kazao je da je Crna Gora dala prioritet vojnom savezu sa Zapadom, prije svega, zbog bezbjednosti i stabilnosti regiona. Premijer je ponovio uvjerenje da će poziv Crnoj Gori za pristupanje NATO-u uslijediti do kraja ove godine, te da će to biti siguran stabilizator za region i ohrabrenje za proevropske snage u svim zemljama regiona. 

“Istorija je pokazala da na Balkanu nikada nije bilo samoregulatornih mehanizama za preveniranje konflikata. Zato i danas zaostajemo za razvijenom Evropom. Evroatlantske integracije su po nama drugo ime za stabilnost Balkana”, kazao je Đukanović u intervjuu za italijansku Stampu, prenosi Antena M.

Odgovarajući na pitanje na koji način želi sačuvati ravnotežu između Evrope i Rusije, imajući u vidu i tenzije u Ukrajini, te na opasku da su odnosu Crne Gore sa Rusijom ipak intenzivni, premijer je kazao da je Rusija zemlja koja je imala važnu ulogu u procesu obnove crnogorske državnosti što mi, kako je dodao, “ne zaboravljamo”.

“Kao jedna od ključnih svjetskih zemalja, Rusija normalno ima svoje interese. Ali i male zemlje kao što je Crna Gora imaju svoje. Mi smo odabrali za strateške pravce naše državne politike članstvo u NATO i EU. Ne protiv bilo koga, već za sebe. Odnosi Rusije i Zapada nikada nijesu bili jednostavni, pa nijesu ni danas”, kazao je Đukanović dodajući da kriza u Ukrajini ne utiče samo na odnose Crne Gore i Rusije, već Evropske unije u cjelini, i njenih članica pojedinačno u odnosima s Moskvom. 

Đukanović je kazao da današnja posjeta italijanskog predsjednika Serđa Matarele Crnoj Gori ima istorijski značaj, te da je doživljavamo prije svega kao dobrosusjedski gest tradicionalnog prijateljstva, ali i kao podršku jedne tako značajne zemlje kao što je Italija današnjoj Crnoj Gori, njenim evropskim i evroatlantskim stremljenjima.

Komentarišući to što italijanski predsjednik boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori nakon pauze od 32 godine, Đukanović je kazao da u našoj zemlji još živi sjećanje na posjetu predsjednika Sandra Pertinija. 

“Bio je omiljen u Jugoslaviji, u Crnoj Gori posebno”, istakao je crnogorski premijer.

Na pitanje zašto je Crna Gira dala prioritet vojnom savezu sa NATO-om Đukanović je istakao da je to urađeno prije svega zbog bezbjednosti i stabilnosti regiona. 

„Mi vjerujemo da će poziv Crnoj Gori uslijediti do kraja ove godine, i da će to biti siguran stabilizator za region, i ohrabrenje za proevropske snage u svim našim zemljama. Istorija je pokazala da na Balkanu nikada nije bilo samoregulatornih mehanizama za preveniranje konflikata. Zato i danas zaostajemo za razvijenom Evropom“, kazao je on.

Prema njegovim riječima Crna Gora je odabrala za strateške pravce državne politike članstvo u NATO i EU. 

„Ne protiv bilo koga, već za sebe. Mi smo odabrali vrijednosti na kojima počivaju NATO i EU. Odnosi Rusije i Zapada nikada nijesu bili jednostavni, pa nijesu ni danas. Ipak vjerujem, bez obzira koliko će to trajati, da će kriza u Ukrajini proći. Ona danas ne utiče samo na odnose Crne Gore i Rusije, već Evropske unije u cjelini, i njenih članica pojedinačno u odnosima s Moskvom. Mi smo se odredili prema ukrajinskoj krizi time što smo se do kraja priključili zajedničkoj evropskoj spoljnoj i bezbjednosnoj politici“,istakao je Đukanović.

Premijer je naglasio da je Crna Gora nedostajuća jadranska i mediteranska karika u lancu NATO-a. „Mislim da nije važno kolika je karika, već koliko je čvrsta. Mi mislimo da će poziv i članstvo Crne Gore u NATO učvrstiti kredibilitet Alijanse. Ako i mali i veliki, svako prema svojim mogućnostima, vođeni zajedničkim vrijednostima, učine ono što treba da učine, svijet će biti stabilniji i bolji. Još jedna stabilna zemlja u NATO na Mediteranu pozitivna je vijest i za Mediteran. Što se međunarodnih misija tiče, Crna Gora se i danas ponaša kao da je punopravna članica NATO“, rekao je on između ostalog.

(cdm)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com