Dodik: O NATO-u treba da odluče građani - Volim Podgoricu

Dodik: O NATO-u treba da odluče građani

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da nije protiv članstva RS u NATO-u, ali da o tome treba odluče građani na referendumu.

“NATO ima prilike da nas ubijedi da je to dobar savez za Srbe. Neka NATO otvori nekoliko fabrika namjenske industrije, zaposli Srbe, i Srbi će možda promijeniti svoje mišljenje. Ali, kako možete objasniti da su u RS ukinute sve fabrike namjenske industrije pod pritiskom međunarodnog faktora, a u drugom dijelu BiH, u Federaciji, ima ih šest. NATO nije ovdje bez šanse, samo ja nisam spreman da blanko dam svoju podršku. Ako narod kaže da treba potpisati pristupanje tom savezu, ja ću potpisati”, rekao je Dodik za novi NIN.

Predsjednik RS je dodao da je BiH neodrživa ako njom “upravljaju stranci trećerazrednog kvaliteta”.

“Ako nećete da vodite dijalog s nama, nećete da uskladite BiH sa Dejtonom, 2017. godine naš prijedlog će biti referendum o statusu RS”, naveo je Dodik.

Na optužbe visokog prestavnika u BiH Valentina Incka da je imovinu stekao kriminalom, Dodik je upitao da li je “normalno da diplomata bilo koje države iznosi klevete na račun političara države koja mu je poželjela dobrodošlicu, i to u toku predizborne kampanje”.

“Imam kuću na Dedinju i to nije nikakva tajna. Nisam to nikada krio! Uzeo sam kredit od banke, kupio objekat i izdao za novac kolika je rata kredita. A živim ovdje u selu nadomak Laktaša. Imam i dva stana u Beogradu. Sve je transparentno… Hipo banka je prodata u vrijeme vlade Mladena Ivanića, austrijske vlasti sprovode istragu šta se dogodilo u okviru Austrije. Ni mene, ni mog sina, ni tate, ni mame, nema u svemu tome”, rekao je Dodik.

Predsjednik RS kazao je da su ocjene o ruskom uticaju u BiH “paranoja koju Zapad širi o Rusiji”. 

“Rusija ovdje nema nikakvih političkih ambicija. I u razgovorima u četiri oka, najvažniji ljudi Rusije reći će vam da poštuju teritorijalni integritet BiH i Dejtonski sporazum”, naveo je Dodik.

Na pitanje da li zbog odnosa Zapada i Rusije može biti i sukoba u BiH, on je kazao: “Ovdje može jedino doći do oružanog sukoba, ako to hoće NATO. Ne vidim nikoga ko bi se na taj način sukobljavao u BiH”, rekao je Dodik.

(RTCG)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com