Elektronske komunikacije su stub razvoja ekonomije - Volim Podgoricu

Elektronske komunikacije su stub razvoja ekonomije

Podsticanje investicija za razvoj fiksnih i mobilnih komunikacionih mreža, kao i valorizacija telekomunikacione infrastrukture u državnom vlasništvu i digitalne dividende zadaci su na kojima Vlada predano radi, saopštila je sekretar Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije, Sandra Veličković.

“Njihova realizacija, garantuje da će sektor elektronskih komunikacija i dalje biti stub razvoja crnogorske ekonomije i značajan segment bruto domaćeg proizvoda (BDP)”, kazala je Veličković.

Predstavnici Ministarstva, kako je saopšteno iz tog Vladinog resora, učestvuju na Svjetskom samitu o informacionom društvu (WSIS) koji je počeo u ponedjeljak pod sloganom ICT za održivi razvoj.

Veličković je navela da nekoliko projekata Ministarstva najbolje svjedoče o crnogorskom putu ka modernom – inkluzivnom digitalnom društvu.

“Crna Gora je država bogata raznovrsnostima koje nadilaze njenu geografsku i demografsku veličinu. Samim tim, za nas je, u izgradnji informacionog društva, posebno važan koncept univerzalnosti, koji ne ostavlja nikoga po strani i u svojim aktivnostima se trudimo da optimizujemo broj uključenih socijalnih grupa”, rekla je Veličković.

Ona je, govoreći na sesiji, podsjetila na ocjene iz godišnjeg izvještaja o globalnoj konkurentnosti u oblasti informaciono komunikacionih tehnologija (ICT) prema kojem je Crna Gora visoko ocijenjena po indeksu Vladinih online usluga, indeksu konkurencije za internet i telefoniju, uspjehu vlasti u promociji ICT-a odnosno njegovoj važnosti u Vladinoj viziji.

“To potvrđuje da smo u izgradnji informacionog društva na dobrom putu”, ocijenila je Veličković.

Ona je dodala da ICT predstavljaju platformu koja integriše tri osnovna stuba održivog razvoja – ekonomski rast, socijalnu inkluziju i zaštitu životne sredine.

“Naša vizija za budućnost, samim tim, uključuje sve navedene segmente sa posebnim naglaskom na očuvanje prirodnih bogatstava Crne Gore, njene ekološke i demografske posebnosti, kroz unaprijeđenje svih mehanizama neophodnih da u oblasti informacionog društva, istraživanja i inovacija stanemo u red razvijenih zemalja”, zaključila je Veličković.

WSIS je ustanovljen Ženevskom deklaracijom 2003. sa željom da se izgradi inkluzivno globalno informaciono društvo usmjereno ka razvoju i fokusirano na dobrobit ljudi.

(rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com