NATO neće graditi baze u Boki - Volim Podgoricu

NATO neće graditi baze u Boki

Velika Britanija je sto odsto uz Crnu Goru na njenom evroatlanskom putu, kazao je ambasador te zemlje Jan Viting na seminaru, koji su Uprava za kadrove i vladin Komunikaconi tim za NATO organizovali za službenike i odbornike Hercegnovske opštine. Pukovnik Mehmedin Tahirović je saopštio da nijesu tačni navodi da će NATO graditi baze u Boki.

Crna Gora je u tome lider na Zapadnom Balkanu koji Britanija želi da vidi kao siguran i stabilan region, istako je ambasador.

”Ja ne mogu da kažem da li ćete dobiti pozivnicu ove godine, to je na vama da stvorite uslove da se to i ostvari, ali mogu reći da Crna Gora ima stoprocentnu podršku Velike Britanije na putu ka članstvu u NATO”, kazao je Viting.

On kaže da Crna Gora može da računa na poršku Velike Britanije ne samo političku već i praktičnu. Pukovnik Mehmedin Tahirović je ponovio da članstvo u NATO nikako ne znači i izgradnju vojnih baza.

”Mnogi govore NATO će graditi baze u Boki. To je totalni nonsens. NATO nema baze i neće postavljati baze. NATO funkcioniše po principu zajedničke vojne infrastrukture, kroz koju je recimo Hrvatska od 2009. godine ostvarila 140
miliona eura prihoda”, rekao je Tahirović.

On je takođe podsjetio da članstvo u Alijansi znači i dodatna sigurnost od sve rasprostanjenijeg terorizma i ilegalne migracije.

”Za razliku od EU u NATO se prenosi dio suvereniteta države, pa stoga nije zakonski obavezno da se odluka o članstvu donosi referendumom”, konstatovao je Tahirović i pojasnio da je to precizirano i našim Ustavom.

(rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com