Đukanović: Nastavlja se opstrukcija razvojnih projekata - Volim Podgoricu

Đukanović: Nastavlja se opstrukcija razvojnih projekata

Premijer Milo Đukanović odgovara danas u Skupštini Crne Gore na pitanja predstavnika poslaničkih klubova.

Poslanik Demokratske partije socijalista DPS Milutin Simović pitao je premijera kako se odražava opstrukcija realizacije razvojnih projekata na finansijska, ekonomska i ukupna društvena kretanja. 

“Imajući u vidu sve što se dešavalo i proteklih dana nastavlja se opstrukcija razvojnih projekata. Epilog svega ovoga je da će pored stotina miliona eura investicija i više stotina novih radnih mjesta, izostati i dugoročni izdašni budžetski prihodi”, ističe Simović.

Odgovarajući na pitanje, Đukanović je kazao da u Crnoj Gori odomaćila praksa da dio javnosti, nevladinog sektora, partija preduzima destruktivne aktrivnosti kako bi osporio realizaciju nekih projekata, a kao primjer naveo je Kraljičinu plažu.

“Kraljičina plaža primjer gdje je dugomjesečna kampanja navela investitora da odustanu od pšrojekta. To je uslovilo gubitak od 220 miliona eura planirane investicije, gubitak radnih mjesta, propuštena je prilika da se izgradi kvalitetan rizort koji bi doprinio promociji Crne Gore kao turističke destinacije”, istakao je Đukanović.

Primjer opstrukcije je, kako je naveo, i ugovor o zakupu Svetog Stefana u Miločeru.

“Opstrukcijom nije započeta gradnja novog hotela kojim treba da se zaokrtuži kompleks Miločera. Time se ugrožava šansa za otvaranje 300 novih radnih mjesta, a ova investicija napunila bi budžet”, dodao je Đukanović.

Ovih dana, istakao je premijer, svjedoci smo oprstukciji kada su u pitanju investicije u Bulajrici i na ostrvu Mamula.

“Kada je u pitanju Buljarica 10.350 radnika, 1.850 u djelatnostima snabdijevanja. Za ostvro Lastavica nije dobijena saglasnost Odbora za ekonomiju. Ukoliko se projekat ne realizuje suzbila bi se mogućnost saradnje sa renomiranom kompanijom kao što je Orascomom, ali bi država puno izgubila kao i turistička destinacija. Zahvaljujući političkom interesu, vođeni željom promjene vlasti ne mari se za posljedice ovakvih postupaka”, naglasio je Đukanović.

Prema njegovim riječima, aktivnosti parlamentarne većina mimo zdrave logike kreira nove troškoce za budžet Crne Gore.

“To je providna i neodgovorna namjera da se osujeti punjenje i održivost budžeta. Ako nemamo bolju Vladu treba joj makar omogućiti da nesmetano obavlja svoju funkcijui i ponese odgovornost za donešene odluke. U protivnom možemo imati veće sistemske štete, jer se kreiraju ogromne posljedice”, dodao je Đukanović.

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić pitao je premijera u kojoj je fazi postupak utvrđivanja individualne odgovornosti za štetu po budžet Crne Gore u iznosu od 181.124.519 eura nastalu na osnovu plaćenih garancija za kredite osam privrednih društava (KAP, Željezara, Pobjeda, Rudnici boksita, Melagonija Primorka Bar, Mi-Rai Nikšić, Fabrika elektroda Plužine i Lenka AD Bijelo Polje.

Đukanović je, odgovarajući na pitanje, kazao da je Crna Gora u periodu od 2008.do 2014. izdala garancije za kreditna zaduženja pravnih lica u ukupnom iznosu od oko 624,7 miliona eura.

On je kao primjer uspješnih garancija naveo KAP, Željezaru i Pobjedu. Rekao je da je KAP  prošle godine doprinio sa stotinu miliona eura crnogorskom BDP-u, očekujući da će u narednoj godini rezultati biti dupliran.

“Možemo politički manevrisati, trudeći se da zavedemo laičku javnost u validnost svojih arugemanata. Garancije su izdate u skladu sa zakonskom procedurom. Nije realno očekivati individualiziranje odgovornosti, kao što nije moguće individualizirati zasluge za garancije po kojima nije bilo plaćanja, a doprinijele su prosperitetu pojedinih sektora crnogorske privrede .Garancije su u 90 odsto slučajeva uvedene da se isplate zaostale plate, to je socijalna briga o ljudima. Tvrdo sam uvjeren da su sve ovo bile dobre investicije države”, naglasio je Đukanović.

On je poručio Bojaniću da ne treba da povezuje namete od sedam centi na gorivo za autoput sa bilo kojim drugim gubitkom u budžetu.

“Pravednije je uvesti ovakvu mjeru nego da sve poreske obveznike i koji koriste i koji ne koriste taj autoput opteretimo”, rekao je Đukanović.

Borislav Banović iz Socijaldemokratske partije podsjeća da Vlada i Skupština ulaze u posljednju godinu četvorogodišnjeg mandata, te stoga pita Đukanovića šta su po njegovom mišljenju najznačajniji poslovi koje treba obaviti u ovom periodu.

“Državni poslovi i sama reforma su dugotrajan i stalan proces, ipak šta je po vašem mišljenju uspješno urađeno ili završeno u dosadašnjem mandatu, a šta je ostalo nedovršeno i u kojim segmentima. Zato smatram da je važno a interesantno čuti Vaše viđenje, tj. dobiti “Vladin pogled” na narednu godinu”, pitanje je Banovića.

Đukanović je kazao da Vladini prioriteti moraju biti ubrzanje ekonomskog rasta, napredak u oblasti vladavine prava, unapređenje obrazovanja, dinamičan napredak na planu evropskih i evropatlanskih integracija.

“Najvažniji cilj je dobijanje doziva za članstvo u NATO do kraja godine”, istakao je on. 

On je podsjetio da je obavljen važan posao racionalizaciji potrošnje, smanjenju deficita, suzbijanju korupcije… 

“Ne mogu da ne potenciram zabrinutost zbog političkog usporavanja razvojnih procesa. Šanse koje su nam se ukazale neće čekati na nas”, dodao je Đukanović.

Premijer je upozorio da set zakona već dugo čeka na usvajanje u parlamentu, te da to znatno koči saradnju sa investitorima i realizaciju projekata.

“Vlada mora da nudi povoljan poslovni ambijent u Crnoj Gori. Svi moramo biti posvećeni obavljanju poslova u preizbornom periodu. Svi možemo raditi više, bolje i odgovornije. Danas smo u fazi ekonomskog i društvenog razvoja u kom moramo dati svi doprinos, a Vlada prije svih, kako bi ostvarili što više zajedničkih interesa. Nedostaju nam kvalitetnije pripreme i razgovori. Uočavam ozbiljan deficit talenta da radimo timski i razmjenjujemo mišljenja”, poručio je Đukanović.

Đukanović je kazao i da je procedura oko istraživanja uglovodonika u crnogorskom primorju završena.

“U procesu dodatnih napora, mogli smo proglasiti pobjednika tendera, ali smo htjeli da što više kvalitetnih partnera uključimo u taj posao. Imamo sve pretpostavke da uskoro dobijemo pobjednika tog tendera”, rekao je premijer.

Takođe, Đukanović je kazao da je Vlada posvećena pitanju finansijske održivosti lokalnih samouprava.

“Usaglasili smo održiv reprogram plaćanja obaveza prema državi i bankama. Insistiram da nijedan od ugovara ne može biti potpisan, a da se ne utvrde jasne obaveze lokalnih uprava. To znači da prvi put kada zakasne da izmire svoje obaveze prema državi, taj ugovor biva suspendovan”, naglasio je Đukanović. 

Kao nosioca jedne od tri najvažnije državne funkcije vidite li sebe odgovornog u dijelu rasvetljavanja političke pozadine ubistva glavnog i odgovornog urednika Dana Duška Jovanovića, pitanje je koje će lider Socijalističke narodne partije Srđan Milić postaviti Đukanoviću.

“Smatrate li da nalogodavca ubistva Duška Jovanovića treba tražiti prvenstveno među onima koji su imali najviše koristi od njegove smrti”, pitao je Milić Đukanovića.

Odgovarajući na pitanje, Đukanović je rekao da se ne smatram odgovornim što ubistvo urednika Dana nije rasvijetljeno. Takođe, napomenuo je i da ubistvo Jovanovića nema nikakve veze sa državnim organima Crne Gore.

“I političkim i građanskim angažmanom pokušao sam da dam doprinos rasvetljavanju ovog slučaja. I tužilaštvo i sudstvo su imali maksimalnu podršku izvršne vlasti. Nažalost još se nije došlo do epiloga i dalje fale dokazi kako bi se do kraja rasvijetlio ovaj slučaj”, dodao je premijer.

Prema njegovim riječima, ubistva novinara nijesu posljedica kriminalnih obračuna, već imaju političku pozadinu. 

“Politički inspiratori i nalogodavci često ostaju van domašaja pravde. U brojnim prilikama sam saopštio da motiv ovog ubistva treba sagledati u cilju destabilazacije i destrukcije Crne Gore. Po mom mišljenju nalogodavca treba tražiti na adresi koja je list najbrutalnije zloupotrebljavala protiv Crne Gore i za života Jovanovića i nakon njegovog ubistva”, istakao je Đukanović.

Reagujući na izjavu premijera, Milić je rekao da ga smatra odgovornim za ubistvo Jovanovića.

Odgovarajući na pitanje ko je imao koristi od ubistva Jovanovića, Đukanović je odgovorio da su to oni koji su koristili Dan, direktora i urednika lista u funkciji destabilizacije i promjene vlasti u Crnoj Gori.

“U jednom trenutku su pomislili da će ih takav postupak dovesti cilja. Željeli su da predsatve Crnu Goru kao zemlju u kojoj se ubijaju novinari. Na sreću to se nije desilo, a nažalost jedan život je izgubljen”, rekao je on.

Rešad Sijarić u ime kluba poslanika Bošnjačke stranke postaviće premijeru pitanje kada Vlada planira da izgradi treći granični prelaz sa Srbijom, konkretno na Pešterskoj visoravni. 

“Smatramo da bi izgradnjom ovog graničnog prelaza bio znatno unaprijeđen položaj građana koji žive u ovom pograničnom području, a posebno onih koji posjeduju imovinu na drugoj strani granice. Postojeći granični prelazi na sjeveru države prema Srbiji, Dobrakovo i Dračenovac, isuviše su udaljeni za svakodnevne prelaze građana sa područja opštine Petnjica i područja Donjeg Bihora. Naime, granični prelaz na Pešterskoj visoravni je jedno od predferendumskih obećanja stanovništvu pomenutih područja”, obrazložio je svoje pitanje Sijarić. 

Lider Pozitivne Darko Pajović pita Đukanovića hoće li i koje će Vlada preduzeti mjere da zaustavi iseljavanje sa sjevera.

U ime kluba poslanika albanskih partija Genci Nimanbegu će premijera pitati koje mjere Vlada Crne Gore planira da preduzme u slučaju neuspješnih privatizacija u sektoru turizma u opštini Ulcinj. 

Na dnevnom redu posebne sjednice su i poslanička pitanja.

(Cdm/foto. vlada.cg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com