DPS pristao na samostalnu opštinu Tuzi - Volim Podgoricu

DPS pristao na samostalnu opštinu Tuzi

Aneksom sporazuma Demokratske partije socijalista i Force, koji bi trebalo da bude potpisan do kraja narednog mjeseca, najjača partija se obavezala da prihvati transformaciju gradske opštine Tuzi u potpuno samostalnu opštinu poput Petnjice i Gusinja, potvrđeno je Pobjedi od više izvora iz DPS-a i albanskih partija.

Krajnji rok za realizaciju te ideje je proljeće iduće godine, za kada su i predviđeni redovni parlamentrani izbori.

Prema saznanjima Pobjede, u aneksu će biti precizirano da se početkom jesenjeg zasijedanja Skupštine podnesu zajednički amandmani te dvije partije na predlog izmjena Zakona o teritorijalnoj organizaciji, koji se već više od godinu dana nalazi u skupštinskoj proceduri. Tim amandmanima bi se, ukoliko budu usvojeni, formirala samostalna opština Tuzi sa svim prerogativima punopravne opštine. Informaciju o amandmanima i prijedlogu za opštinu Tuzi objavio je i dnevnik Dan.

Poslanik Demokratske partije socijalista Nikola Gegaj potvrdio je u izjavi za Pobjedu da se sa Forcom, ali i ostalim albanskim strankama intenzivno pregovara o budućem status gradske opštine Tuzi.

– Traži se najbolje rješenje koje će biti u interesu građana gradske opštine Tuzi. Takođe, rješenje koje će biti prihvatljivo za sve političke subjekte u Malesiji – kazao je Gegaj za Pobjedu.

Usvajanjem tog zakona će biti stavljena tačka na priču o samostalnoj opštini Tuzi koja se u javnosti pominje već od referenduma. Za samostalnu opštinu Tuzi se snažno zalažu sve albanske partije u Crnoj Gori.

Osim statusa gradske opštine Tuzi aneksom sporazuma će, kako tvrdi izvor Pobjede, biti tretirana i druga pitanja: ravnomjernog regionalnog razvoja, ravnomjerne zastupljenosti albanskog naroda u organima lokalne samouprave, Morskom dobru, ali i o privatizacijama u turističkoj privredi Ulcinja.

– Cilj je da se napravi korektan sporazum koji će biti u interesu svih – rekao je izvor Pobjede.

foto: novosti.rs

2 komentara

  1. After I initially commented I clicked the -Notify me when new feedback are added- checkbox and now each time a remark is added I get four emails with the same comment. Is there any method you’ll be able to take away me from that service? Thanks!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com