Evropska konfederacija sindikata: Crnogorska vlada sponzoriše sindikate - Volim Podgoricu

Evropska konfederacija sindikata: Crnogorska vlada sponzoriše sindikate

U brojnim slučajevima slučajevima vlade pokušavaju da sponzorišu sindikate kako bi ih pretvorile u odane saputnike, nekad to rade prikriveno ili se otvoreno miješaju, kao što se to desilo prije par nedjelja u Crnoj Gori, ocijenila je generalna sekretarka Evropske konfederacije sindikata (EKS) Bernadet Segol. 

Ona je na 15. Kongresu Saveza samostalnih sindikata Srbije, koji se danas održava u Beogradu naglasila da je nezavisnost sindikata od suštinskog značaja.

“Ovdje, svi moramo da se odupremo i sačuvamo sindikalnu nezavisnost. Sindikati nijesu pogonski remeni vladinih politika. Nezavisnim sindikatima treba demokratija kao što ribi treba voda. Postoji i tendencija autoritarnog rukovođenja koje potkopava demokratiju u nekim djelovima Evrope. Moramo se oduprijeti tome i sigurno ima dosta toga da se kaže oko tih neregularnosti”, navela je ona.

Kako je dodala, u Evropi postoji zajednički izazov, tako da se svi moraju boriti protiv politike fokusirane na stezanju kaiša, davanja pogodnisti i velikog novca bankama na trošak običnih ljudi.

“Želimo drugačiju politiku za Evropu. Za zapošljavanje kroz investicije u infrastrukturu, edukaciju i istraživanje, za socijalnu pravdu i jednakost. To će podstaći ekonomiju. Ne smijemo spasavati banke i sumnjivu finansijsku industriju – moramo spasavati obične ljude. Moramo se boriti za dostojanstven rad, socijalnu pravdu i očuvanje demokratije. Ovo je krajnje vrijeme za promjene. Korupcija je svuda generalni problem. Ali i to je bolest ovog regiona. Ona slabi državu. Ona je protiv opšteg interesa. Sindikati moraju biti dio rješenja. Uradimo to zajedno”, poručila je ona.

Na kongresu je oštro osuđen koncept neoliberalnog kapitalizma i dodatne segmentacije društva, u kome će samo bogati moći da priušte adekvatno školovanje i zdravstvene usluge. Ocijenjeno je da kompanije ne propadaju zbog radničkih prava već zbog lošeg menadžmenta i činjenice da fleksibilni radni odnosi neće privući strane investitore, a apostrofirana je sve veća zavisnost vlada malih država od medđunarodnih finansijskih institucija. 

Na kongresu učestvuje više od 350 delegata Saveza sindikata Srbije i 20 gostiju iz evropskih sindikalnih centrala, kao i premijer Srbije Aleksandar Vučić sa ministrima, a prisutni i crnogorski predstavnici sindikata.

(Cdm)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com