Artemije izopšten iz SPC - Volim Podgoricu

Artemije izopšten iz SPC

Bivši vladika raškoprizrenski Artemije na sinoćnjem zasijedanju Sabora izopšten je iz Srpske pravoslavne crkve (SPC), saznaje Blic

On za Crkvu više nije ni pravoslavni hrišćanin, što praktično znači da je Artemije anatemisan.

Ovo je prvi slučaj u istoriji SPC da je jedan episkop, ne samo raščinjen, nego i potpuno izopšten, odnosno ekskomuniciran iz Crkve. Za Crkvu on je od sada Marko Radosavljević, kako je njegovo svjetovno ime prije monašenja.

Osim Artemija, iz Crkve je izopšten i bivši iguman manastira Crna reka, Nikolaj. On ubuduće smije da koristi samo svjetovno ime – Negoslav Nikolić.

Artemije je do sinoćnje odluke bio monah, jer je prije nekoliko godina raščinjen i ostao je bez titule vladike.

Artemije i Nikolaj izopšteni su zbog cijepanja jedinstva SPC, odnosno raskola. Artemije je napravio prvi raskol na teritoriji Srbije od početka istorije autokefalne Srpske Crkve, piše Blic.

Neposredan povod za ovu odluku je krajem aprila “hirotonija u episkopski čin” bivšeg igumana Crne reke, Nikolaja. U takozvanom manastiru Svetog Nikolaja Miriklijskog, u Loznici kod Čačka, gdje se okupljaju pristalice tada raščinjenog vladike, Nikolaj je dobio čin horepiskopa staroraškog i lozničkog. Riječ je o starom terminu, odnosno funkciji koja više ne postoji u SPC – episkop pomoćnik.

Tada je u Crkvi već rečeno da je posrijedi sektašenje.

Artemije koji je posle rašnjinjenja do sinoćnje odluke bio monah, i uprkos odluci SPC nastavio je sebe da predstavlja kao episkopa raško-prizrenskog i kosovsko-metohijskog u egzilu i godinama se oglušavao o odluku Sabora.

On nije prihvatio red monaha, nego je i dalje nosio obilježja vladike i služio liturgiju, krštavao, vjenčavao…

Artemije je prije nekoliko godina raščinjen zbog grubih mahinacija u njegovoj eparhiji s novcem namijenjenim za preostale Srbe i jer se oglušavao o sve odluke i preporuke Sabora i Sinoda, piše Blic.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com