BAROVIĆ: Bečanović je u svađi sa sobom i drugima, niko joj ne valja - Volim Podgoricu

BAROVIĆ: Bečanović je u svađi sa sobom i drugima, niko joj ne valja

Sud časti Univerziteta Crne Gore još nije razmatrao slučaj profesorice Filozofskog fakulteta Tatjane Bečanović koju su studenti druge godine Studijskog programa za srpski jezik i južnoslovenske književnosti optužili za neakademsko i neetičko ponašanje i prijetnje na nacionalnoj osnovi.

Ovo tijelo formirano je prije desetak dana, i prema saznanjima Pobjede još se nije sastajalo. Članovi Suda časti izabrani su na elektronskoj sjednici Senata sredinom maja, a to su profesori Dražen Cerović, Filip Vukmirović, Srđan Kadić, Miroslav Kezunović, Žana Lekić, Aleksandra Banjević, Milovan Radulović, Marina Rakočević i student Milan Tomić.

Dekan Filozofskog fakulteta Goran Barović u izjavi Pobjedi kaže da je ta univerzitetska jedinica izgubila mnogo vremena “na rješavanje konflikata koje izaziva Bečanović”.

“To je osoba koja je u konfliktu sa sobom i sa drugima. Nijesu joj po volji ni kolege, ni dekan, ni ministar, ni rektorka. Radi se o osobi koja godinama uporno podmeće Filozofskom fakultetu, priča neistine. Na njeno klevetanje zato više neću da odgovaram”, naveo je on.

Barović je kazao da Filozofski fakultet ima “pametnijih stvari da radi“, jer će uskoro upis nove generacije studenata, a treba rješavati i finansijske probleme, organizovati nastavu za narednu studijsku godinu, raditi na projektima koje su započeli.

“Zato molim crnogorsku javnost da me poštedi pitanja o Bečanovićkoj. O njenim postupcima izjasniće se organi Univerziteta Crne Gore, prevashodno Sud časti”, rekao je on.

Podsjećamo, na profesoricu Bečanović žalili su se studenti Filozofskog fakulteta i Univerziteta Crne Gore programa za srpski jezik i južnoslovenske književnosti. Oni su u pismu proslijeđenom dekanu i prodekanu Filozofskog fakulteta, upravi Univerziteta naveli da se profesorica ponaša neakademski, da im prijeti i provocira ih na etničkoj i nacionalnoj osnovi. Okidač za revolt Bečanovićke bila je, kako su naveli studenti, anketa u kojoj su je studenti ocijenili prosječnom ocjenom 2,5.

Profesorica Bečanović je kazala Pobjedi da su studenti zloupotrijebljeni i da iza dopisa stoji dio njenih kolega, prije svega dekan Barović. U njenu odbranu stali su i studenti Studijskog programa za crnogorski jezik, koji su u svom reagovanju poručili da je profesorica Bečanović “blagonaklona” prema njihovim kolegama sa Odsjeka za srpski i negirajući navode iz njihovog pisma.

Uslijedilo je reagovanje i rukovoditeljke Studijskog programa za srpski jezik i južnoslovenske književnosti Lidije Tomić, koju je profesorica Bečanović optužila za “etničko čišćenje” tog odsjeka. Profesorica Tomić je za Pobjedu izjavila da nijesu tačne optužbe na njen i račun profesora.

Ona je kazala da su se studenti žalili na Bečanović i 2004. godine, a svoju koleginicu upitala i da objasni kako će se to i kome “krvi napiti”.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com