Danas izbori u FIFA: Blater ili princ? - Volim Podgoricu

Danas izbori u FIFA: Blater ili princ?

U petak se održava Kongres FIFA na kojem će 209 članica birati predsjednika između aktuelnog lidera Sepa Blatera i jordanskog princa Alija bin al-Huseina.

Prije početka glasanja kandidati će imati po 15 minuta da iznesu svoj program, a onda će glasati predstavnici svakog fudbalskog saveza čiji će glas biti jednak. Tako Afrika ima više potencijalnih glasova od Evrope, a Okeanija od Južne Amerike. 

Blater je na čelo FIFA stigao 1998. umjesto Žoaa Avelanža pobjedom na izborima protiv bivšeg predsjednika UEFA Lenarta Johansona. Četiri godine kasnije neuspješan izazivač mu je bio prvi čovjek afričkog fudbala Isa Hajatu, pet godina kasnije nije imao protivkandidata, a 2011. je reizabran nakon što se njegov rival Mohamed bin Hamam, predsjednik Fudbalske konfederacije Azije povukao jer je suspendovan zbog optužbi za mito.

Princ Ali ima 39 godina, sin je kralja Huseina, brat Šeika Mohameda, vladara Dubaija. Najpoznatiji je po tome što je ukinuo zabranu FIFA da muslimanke ne smiju da nose hidžab (islamska nošnja za žene, podrazumijeva veo ili maramu), te jedan od glavnih zagovornika objavljivanja istrage Majkla Garsije o navodnoj korupciji prilikom dodjele domaćinstava Mundijala Rusiji i Kataru. 

Nezvanično, Blater ima podršku Azije i Afrike, pa se očekuje da većina zemalja sa ova dva kontinenta glasa za njega. Ali je favorit Evropljana, Platini očekuje da dobije oko 45-46 glasova od 54 članice. Nejasno je kome će ići glasovi od dvije američke konfederacije, koje su do sada bile odane Blateru. Princ Ali vjeruje da ima podršku oko 60 saveza van Evrope. 

FIFA izbori:
* 6 federacija
* 54 Afrika
* 53 Evropa 
* 46 Azija 
* 35 Sjeverna i Centralna Amerika (Konkakaf)
* 11 Okeanija
* 10 Južna Amerika

(Analitika)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com