“Vektra Boka” dužna 2,94 miliona, ali nije u stečaju - Volim Podgoricu

“Vektra Boka” dužna 2,94 miliona, ali nije u stečaju

Televizija “Vijesti” danas će izmiriti sve obaveze prema Poreskoj upravi i time deblokirati svoj račun, najavila je izvršna direktorica TV Vijesti Marijana Bojanić. Ona je kazala da su se vlasnici TV Vijesti odlučili za dokapitalizaciju i da će na taj način dug biti izmiren.

Poreska uprava predala je zahtjev za uvođenje stečaja u TV Vijesti 26. maja a da prije toga nije odgovorila na dopis uprave kompanije od 20. maja o spremnosti da se pronađe dogovor i odmah plati trećinu duga, već je uprava kompanije o zahtjevu za stečaj saznala iz natpisa u Pobjedi, Dnevnim novinama i Informeru.

U zahtjevu za pokretanja stečaja naveden je dug od 296.766,60. Prethodno je Poreska uprava tokom januara i februara  prinudno naplatila blokadom računa od Televizije Vijesti po 29.916 eura

Da državne institucije nijesu toliko agilne i brze u naplati i uvođenju stečaja pokazuju brojni primjeri koje objavljuje Poreska uprava i Centralna banka. Tako, na primjer, Poreska uprave ne traži stečaj u “Vektra Boki” biznismena Dragana Brkovića, iako je za poreze i doprinose dužna 2,6 miliona eura, za druge poreze još 340 hiljada, a račun joj je, prema podacima CBCG od kraja aprila, u blokadi 1.704 dana, ili četiri i po godine. 

U stečaju nije ni “Ave Marija Kolčević” koja je dužna za poreze 6,5 miliona eura, a u blokadi je 2.297 dana, ili skoro šest i po godina. 

Ni “Tehnoput” nije u stečaju, a čak učestvuje i na državnim tenderima, iako je dužan za poreze tri miliona, a na kraju aprila račun mu je bio u blokadi 868 dana.    

Rekorder po dužini blokade, a da nije u stečaju, je “Radoje Dakić”, propali bivši gigant koji i dalje ima veliku imovinu. Dužan je za poreze 9,8 miliona eura (isto onoliko koliko država planira da naplati od nove takse na gorivo), u blokadi je 5.224 dana,  ili 14 godina. 

Na spiskovima slijede desetine sličnih primjera gdje su privatne firme dužne za poreze milione, računi su im zvanično u blokadi i po nekoliko godina, a nisu u stečaju. Ukupni poreski dug koji država potražuje na kraju marta iznosio je 537 miliona eura, što je više od polovine novca potrebnog za izgradnju autoputa.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com