Artemijev blagoslov od sad je kletva - Volim Podgoricu

Artemijev blagoslov od sad je kletva

Razrješenje episkopa Georgija i Filareta i izopštenje iz Crkve Artemija najznačajnije su odluke ovog zasjedanja Sabora, koje je juče završeno.

Posljednja odluka na zasjedanju je izopštenje iz Crkve bivšeg vladike raško-prizrenskog Artemija. On je trajno isključen iz Crkve do pokajanja. Ovo je prvi slučaj u istoriji SPC da je jedan episkop ne samo raščinjen, nego i potpuno izopšten, to jest ekskomuniciran iz Crkve.

Prema odluci Sabora, on je za Crkvu od sada Marko Radosavljević, kako je njegovo svetovno ime prije monašenja. Nekada vladika, više nije ni monah. SPC je juče saopštila da „budući da se Marko Radosavljević oglušio o sva nastojanja SPC da se vrati sa puta raskola, trajno se isključuje iz crkvene zajednice do pokajanja“.

Artemije je 2010. razriješen zbog malverzacija u finansijsko-materijalnom vođenju eparhije.

“Anatema je zapravo prokletstvo koje proizlazi iz isključenja iz Crkve”, objašnjava jedan od vladika za „Blic”.

Osim Marka Radosavljevića, iz Crkve je isključen i bivši iguman Nikolaj, koji je kada je Artemije razrešen čina sa njim otišao iz manastira.

Ovogodišnje zasjedanje Sabora bilo je jedno od najburnijih. Buntovničkoj strani okupljenoj oko vladike bačkog Irineja većina je izašla u susret i Irinej bački je posljednjeg dana Sabora imenovan i za člana Sinoda.

Artemije je poslije razrješenja protivno pravilima godinama nastavio da se ponaša kao da je i dalje episkop. SPC se juče obratila i vjernicima koji odlaze kod njega na liturgiju.

„Da se zna od danas pa ubuduće da njihovo krštenje nije krštenje, njihovo rukopoloženje nije rukopoloženje, njihovo pričešće nije pričešće, njihov blagoslov nije blagoslov, nego kletva na one koje ga primaju“, navodi SPC.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com