Hrvatska izašla iz recesije - Volim Podgoricu

Hrvatska izašla iz recesije

Hrvatska je izašla iz recesije, pošto je prema preliminarnim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju veći 0,5 odsto nego u isto vrijeme prošle godine.

Nakon rasta privrede od 0,3 odsto u posljednjem kvartalu prošle godine, u prva tri mjeseca BDP je porastao 0,5 odsto, što znači da je rast zabilježen u dva uzastopna kvartala, što se definiše kao izlazak iz recesije, prenosi Capital.ba.

Iako je to svakako pozitivan podatak, treba podsjetiti da je sličan rast hrvatska ekonomija imala i u trećem i četvrtom kvartalu 2011. godine, da bi nakon toga ponovo došlo do pada.

Prema prvoj procjeni, BDP u prvom tromjesečju ove godine realno veći 0,5 odsto u odnosu na isto tromjesečje prošle godine. Sezonski prilagođeni tromjesečni BDP u odnosu na prethodni period bilježi pozitivnu stopu promjene od 0,01 odsto, a u odnosu na isto tromjesečje prošle godine realno je veći 0,1 odsto.

Najveći pozitivan doprinos povećanju obima BDP-a u prvom tromjesečju ostvaren je rastom izvoza robe i usluga.

Procjena pokazuje da je tromjesečna bruto dodata vrijednost (BDV) u prvom tromjesečju realno veća 0,3 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, prema originalnim podacima.

Najveći doprinos rastu tromjesečnog BDV-a u prvom tromjesečju ostvaren je u djelatnosti trgovine na veliko i malo i popravka motornih vozila i motocikla, a najveći doprinos smanjenju obima ostvaren je u djelatnosti poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

(Rtcg)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com