Home / PG INFO / Maturanti Gimnazije pisali peticiju: U svakoj normalnoj školi đaci biraju gdje će na ekskuriziju

Maturanti Gimnazije pisali peticiju: U svakoj normalnoj školi đaci biraju gdje će na ekskuriziju

Grupa učenika B smjene Gimnazije “Slobodan Škerović” u Podgorici žali se da im je nametnuta odluka da otputuju na ekskurziju u Italiju, Francusku i Španiju. Sa druge strane, direktor škole Radiša Šćekić navodi da je ta priča degutantna, te da je cijela procedura oko organizovanja ekskurzije sprovedena po zakonu.

Učenici su za CdM rekli da im je uskraćeno pravo da biraju gdje žele da idu na ekskurziju i tvrde da im je samo rečeno da će turistička agencija Grand organizovati putovanje u Italiju, Francusku i Španiju gdje bi prema planu trebalo da provedu devet dana.

“Umjesto da se bira kao u svakoj normalnoj školi gdje želimo da idemo, da nam se daju najmanje dvije ponude, kao svima, mi to pravo nemamo. To je diskriminacija učenika, to nije demokratija”, ističe grupa učenika.

Potpisali su i peticiju, koju su dostavili direktoru, u kojoj traže da se promijeni ruta i omogući im se da tih devet dana provedu u Pragu, Beču i Budimpešti.

Međutim, direktor Šćekić kaže za CdM da je peticiju potpisalo manje od dvije trećine učenika, te da se, u svakom slučaju, sa njom zakasnilo.

Takođe, ističe da je organizovanje ekskurzije trajalo dva mjeseca i da je škola ispoštovala sva pravila i zakonsku proceduru.

“Učenici ne znaju kakva je procedura, a ona je vrlo jasna. Preko Komisije za javne nabavke smo raspisali tender koji traje 21 dan i svaka agencija mogla je da se javi sa svojom maršutom i konkureše za ekskurziju. Na ovaj tender javile su se dvije agencije Grand i Inrut. Komisija, čiji član nikad nisam bio, ocijenila je da je Grandova ponuda najbolja. Ne znam u čemu je problem, nikome nijesmo ništa uskratili. Sva procedura je zakonski ispoštovana. Ni direktor i bilo ko drugi ne može da utiče na odluku Komisije”, izričit je Šćekić.

Nakon predaje peticije, Šćekić je preksinoć održao sastanak sa roditeljima i učenicima. Učenici kažu da ništa novo nijesu saznali, dok direktor Gimnazije tvrdi da je jasno saopštio da  je nemoguće izaći u susret sa promjenom rute, jer škola ne može da djeluje ad hoc.

“Škola je živi organizam, brižno i ozbiljno pripremamo ekskurziju. Petnaest dana nakon objavljenih rezultata tendera, bilo je otvoreno za žalbe i prigovore. Međutim, prigovora nije bilo“, tvrdi Šćekić.

Maturantima smeta i to što će 389 eura, koliko će svaki od njih izdvojiti za ekskurziju, morati da iskeširaju prije polaska, što do sada nije bila praksa. Međutim, u Gimnaziji pojašnjavaju da su to bili posebni zahtjevi agencije, te da su ranijih godina imali loša iskustva sa plaćanjem u više rata. 

“Poslije ekskurzije ima onih koji zaborave svoje obaveze, pa moramo da se bavimo utjerivanjem dugova. Mi to više nećemo da radimo. Agencije su dale garanciju, tako da će svaki roditelj biti obeštećen ako dijete iz nekog razloga ne ode na ekskurziju“, naglasio je Šćekić.

Gimnazija nastavlja dobru tradiciju, pa će i ove godine pomoći socijalno ugroženim učenicima da sa svojim drugarima odu na put.

“Škola svake godine stipendira učenike koji su u teškoj ekonomskoj situaciji. Tražimo sponzore kako bi mogli njima da omogućimo odlazak na ekskurziju“, rekao je Šćekić. 

Ekskurzije se izvode u dvije smjene, a za obije važi isti program. 

“Ne možemo odvajati učenike. Imamo ih 420 i ne može se baš svakome izaći u susret i svakome pojedinačno ispuniti želja. Sedam godina otkad vodim školu nijesmo imali nikakav problem, niti eksces na putovanjima, nadam se da ćemo nastaviti sa tom praksom“, zaključio je za CdM Šćekić.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com