Sanjate isti san? Naučite da slušate svoju podsvijet! - Volim Podgoricu

Sanjate isti san? Naučite da slušate svoju podsvijet!

Ukoliko se događa da sanjamo isti san nekoliko puta za nekoliko dana, mjeseci ili godina, najčešće je to zato što nas podsvijest tjera da skrenemo pažnju na situaciju koja opterećuje psihički život.

Ako sanjamo snove koji se ponavljaju, podsvijest nas tjera da uočimo neki veliki problem, koji možete da”dešifrujete”. Iz nesvjesnog ne može da izroni nijedan san ako ne postoji problem kojim se onaj koji sanja bavi u javi, tvrdi psiholog Rolo Mej. Noćne more često upućuju na neko traumatično iskustvo ili situaciju s kojom se osoba koja sanja teško nosi. 

Ukoliko se događa da sanjamo isti san nekoliko puta za nekoliko dana, mjeseci ili godina, najčešće je to zato što nas podsvijest tjera da skrenemo pažnju na situaciju koja opterećuje psihički život. Zapišite sve što vam se događa u životu u tom trenutku, kako se osjećate i šta ste posebno doživjeli, savjetuju stručnjaci. Možda u tom trenutku nećete da uočite odgovor, ali ćete vremenom svakako doći do rješenja. 

Katkad su takvi snovi potpuno apokaliptični ili se problemi iz svakodnevice pojavljuju u posve običnim situacijama, ali nabijeni jakim emocijama i propraćeni osjećajem paralizovanosti, odnosno nemogućnošću rješavanja problema. Psihoanalitičari noćne more i “obične” snove koje se ponavljaju smatraju pozitivnima, a biće sve češći dok ne skrenemo pažnju na problem. 

Kada dešifrujete san, njegovo ponavljanje može da vam posluži kao pokazatelj koji govori o tome dokle ste stigli u rješavanju problema i gdje ste se ovog puta zaglavili. Često “čudnim” jezikom snovi govore o unutrašnjim procesima, objašnjavaju odnose s drugima, izražavaju strahove, blokade. 

Kod većine ljudi je temelj problema ponavljanja snova u tome što ne vole sami sebe onoliko koliko bi trebalo ili se drže idealne slike o sebi. Ono što se ponavlja pokazuje da podsvijest šalje nježne ili vrlo brutalne slike, odnosno smjernice kako da prepoznate problem. Najvažnije je da prihvatite pomoć nesvjesnog i da se suočite s problemom. 

Ako ste goli u snu, razmislite o odlukama 

Ako se u snu pojavljujete goli ili neprikladno obučeni, to govori o strahu od životnog iskušenja za koje niste spremni. Stručnjaci savjetuju da nakon takvog sna razmislite o odlukama i strahu od sramote. 

Smrt znači promjenu ličnosti 

Ukoliko često sanjate smrt voljene osobe, to je obično znak da je vrijeme da “umre” neki stari dio vaše ličnosti, kažu stručnjaci. Samo treba da se prilagodite trenutnoj životnoj fazi. 

Telefonska veza koja ne radi je znak problema 

Ako u snu ne možete da uspostavite telefonsku vezu ili da govorite s nekim, to upućuje na problem u komunikaciji s drugima. Pokušajte da razmislite s kim niste u dobrim odnosima i o tome otvoreno razgovarajte. 

Ako ne možete da zakočite, sve je van kontrole 

Ako često sanjate da imate problema s prevozom ili da ne možete da zakočite, oni vjerovatno upućuju na to da su vam u nekom području života stvari izmakle kontroli. 

Zdravlje i propusti 

Ukoliko često sanjate da vam se pokvario neki uređaj, automobil ili brod, obratite pažnju na zdravlje. San može da upozori i na konkretne propuste u životu. Razmislite nakon kojih situacija sanjate taj san i otkrijte koju poruku ističe. 

Dnevnik i čaša vode za sjećanje 

Nakon buđenja ne treba da menjate položaj tijela kako biste se sjetili sna koji krije važnu poruku. Ključ razumijevanja sna krije se u bilo kojoj boji, osjećanju i naizgled nevažnom detalju, a snovi su inspirisali najveća umjetnička djela poput Danteove “Božanstvene komedije” i Stivensonovog romana “Doktor Džekil i mister Hajd”. 

Foto: Thinkstock

Da biste shvatili san, treba da ga se sjetite, a katkad je to problem. Ali zato stručnjaci savjetuju da vodite dnevnik snova i trudite se da što detaljnije opišete san. Namjera da se sjetite sna se jača tako što stanete pred ogledalo i kažete: “Jesam li spreman da prihvatim poruke svog unutrašnjeg Ja”, a prije sna recite: “Sjećaću se svega što sam sanjao”. Nakon što se probudite, nemojte da mijenjate položaj tijela jer se svijest tada “prebacuje” iz nesvjesnog u svjesno. 

Otvorite se porukama koje vam šalje podsvijest 

Prije sna možete i da izgovorite: “Svjestan sam koje mi poruke šalje podsvijest” i olakšaćete sjećanje snova. 

Usredsredite se 

Kako biste podstakli “obradu podataka” snova, dobro je da se usredsredite na ono što vas zanima ili muči, kažu stručnjaci. Tako ćete lakše da se sjetite šta ste sanjali. 

(Stil) 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com