Danas je Svjetski dan borbe protiv pušenja - Volim Podgoricu

Danas je Svjetski dan borbe protiv pušenja

Svjetski dan borbe protiv pušenja obilježava se danas a, prema riječima nacionalne koordinatorke za kontrolu duvana, Agime Ljaljević, porast broja mladih koji konzumiraju duvanske proizvode je zabrinjavajući.

Ona je kazala da je taj broj u porastu, posebno kad su u pitanju dječaci starosti od 12 do 15 godina.

„Postoji trend smanjenja pušenja među odraslom populacijom, ali ono što zabrinjava, a dobili smo poslednjim istraživanjem, jeste rast broja pušača među mladima. Broj dječaka, koji konzumiraju duvanske proizvode, starosti od 12 do 15 godina, je skoro udvostručen“, upozorila je Ljaljević.

Prema njenim riječima, postoji trend snižavanja upotrebe duvanskih proizvoda kod djevojčica.

Liječenje jednog oboljelog od karcinoma pluća, kako je pojasnila Ljaljević, zdravstveni sistem košta desetine hiljada EUR.

„Ova bolest može biti spriječena ukoliko adekvatno i kompetentno radimo na suzbijanju pojave pušenja među mladima kao i među cijelom populacijom generalno“, rekla je Ljaljević.

Prema njenim riječima, podaci poslednjeg globalnog istraživanja o potrošnji duvana, koje je rađeno prošle godine prema usvojenoj svjetskoj metodologiji u Atlanti, pokazuju da je 95 odsto ljudi koji boluju od karcinoma pluća oboljelo upravo zbog pušenja.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com