Kubanska vakcina za oboljele od raka: Lažna nada ili slamka spasa - Volim Podgoricu

Kubanska vakcina za oboljele od raka: Lažna nada ili slamka spasa

U Agenciji za ljekove i medicinska sredstva do sada nije bilo zahtjeva, pa čak ni interesovanja za uslove dobijanja dozvole, kako bi se kubanska vakcina za oboljele od karcinoma pluća stavila u promet, interventni uvoz ili sprovođenje kliničkog ispitivanja, kazali su Pobjedi iz ove ustanove.

Oni su objasnili da su to prema Zakonu o ljekovima, jedine zvanične mogućnosti da određeni lijek bude na raspolaganju pacijentima u Crnoj Gori.

Posljednjih nekoliko sedmica ponovo je aktuelizovana priča o kubanskoj vakcini „cimaveks EGF“ koja navodno karcinom pluća pretvara u hronično oboljenje i produžava vrijeme preživljavanja pacijenta.

Portali iz regiona prenijeli su da bi taj preparat uskoro mogao da se nađe na tržištu Srbije, a najavljena je i mogućnost proizvodnje u Institutu „Torlak“.

Iz Agencije za ljekove ističu da „cimaveks EGF“ nije u upotrebi u Crnoj Gori, te da ne mogu dati bliže informacije o tome kada se, i da li se uopšte, može očekivati da se ta vakcina nađe u prometu u našoj zemlji. Oni su naglasilii da taj lijek nije registrovan u Evrposkoj uniji.

„Prema informacijama sa kojima trenutno Agencija raspolaže, ovaj preparat nije odobren za upotrebu ni u zemljama okruženja (Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina). Kada su u pitanju zemlje Evropske unije, u prethodnom periodu bile su započete kliničke studije u Velikoj Britaniji, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Španiji i Njemačkoj sa ciljem da se za ovu vakcinu ustanovi njihova efikasnost i bezbjednost. Međutim do danas, lijek nije registrovan u EU“, naveli su iz Agencije za ljekove.

Stoga, kako su dodali, ne mogu dati zvanično mišljenje o upotrebi ovog preparata.

Internista onkolog dr Milan Sorat kazao je Pobjedi da je imao pacijenata koji su se interesovali za kubansku vakcinu, ali im kako kaže, nije preporučio primjenu iste.

Dr Sorat smatra da se brzopleto ušlo u pričuo oko efikasnosti vakcine. Čak i kubanski ljekari, odakle potiče, kako je naglasio, vrlo su obazrivi po pitanju iste.

Na pitanje, da li je kubanska vakcina lažna nada za pacijente koji imaju rak pluća u odmakloj fazi, ili je to „slamka spasa“, dr Sorat je odgovorio:

„Rano je govoriti da li vakcina „cimavaks EGF“ može biti lažna nada za pacijente sa poodmaklom fazom raka pluća ili pak slamka spasa, sve dok zvanične kliničke studije ne dokažu njenu efikasnost“, kazao je dr Sorat.

Prema njegovim riječima, „cimaveks EGF“ prije predstavlja imunološku terapiju nego vakcinu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com