Rano za gej brakove u CG - Volim Podgoricu

Rano za gej brakove u CG

Priznavanje istopolnih brakova, što će inicirati Liberalna partija, mora se dobro analizirati, smatra predsjednik skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode Halil Duković.

Ocjenjujući da Crna Gora sazrijeva, on je rekao da ćemo se mi “kad tad morati sa tim suočiti”.

“Vjerovatno će se naći u skupštinskoj proceduri neki prijedlog Zakona o istopolnim zajednicama. Teško je, čak i nama u koaliciji dogovoriti da to budu istopolni brakovi, jer bi onda morao i Ustav da se mijenja, moraćemo neki modus naći. Bitno je samo da ne idemo malo brže nego što mijenja mentalitet naših građana, jer tada misleći da radimo nešto dobro, možemo samo prouzrokovatati loše za seksualne manjine”, kazao je Duković za Antenu M. 

Za nezavisnog  poslanika Dritan Abazović ideja Liberala nije realna.

“Mislim da Crna Gora u ovom trenutku nije spremna za tako nešto, s tim da treba čuti mišljenje i ostalih političkih partija, ali generalno naše društvo je opterećeno nekim drugim segmentima ostvarivanja demokratije, tako da mislim da jedna takva inicijativa ne bi naišla na odobravanje. Mi smo društvo koje nije uspjelo da  neke druge elementarne demokarstke standarde dostigne, tako da mislim da je bi to bio preveliki zalogaj za Crnu Goru”, kazao je Abazović. 

Predsjednik Upravnog odbora  Kvira  Montenegro Danijel Kalezić kaže da u toj NVO teže priznavanju istopolnih brakova, ali smatra da to u ovom trenutku nije realno.

“Ono što je realno jeste pisanje posebnog zakonskog rješenja, kojim će se osobama istog, ali i različitog pola omogućiti da registruju zajednicu, kako bi na taj način dobili set prava, koji im je uskraćen trenutno”, kazao je Kalezić.

Podsjetio je da Kvir od 2013. radi na Zakonu o istopolnim zajednicma.

“Mislim da će se prilično brzo realizovati, a pitanje braka ćemo, pretpostavljam ostaviti za neka druga vremena, kada dostignemo malo veći stepen osviješćenosti građana o našim ljudskim pravima”, istakao je Kalezić.  

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović najavio je juče da će njegova partija inicirati priznanje istopolnih brakova. 

“Samo je pitanje vremena kada ćemo, u okviru naše bezrezervne podrške LGBT populaciji, pokrenuti to pitanje, kazao je Popović. 

2 komentara

  1. Oh my goodness! an excellent write-up dude. Appreciate it Nonetheless We are experiencing trouble with ur rss . Do not know why Struggle to register for it. Could there be any person obtaining identical rss problem? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com