Skandal u Nikšiću: Đukanovićevim pčelama 7.000 eura - Volim Podgoricu

Skandal u Nikšiću: Đukanovićevim pčelama 7.000 eura

Nik­šić­ka op­šti­na do­di­je­li­la je 7.152 eura za ma­ni­fe­sta­ci­ju „Pče­lar­ski da­ni Nik­ši­ća” Pče­lar­skoj or­ga­ni­za­ci­ji Nik­šić, na či­jem je če­lu Vo­jin Đu­ka­no­vić, biv­ši mi­ni­star za pri­vre­du, ru­dar­stvo i ener­ge­ti­ku. Đu­ka­no­vić je je­dan od is­tak­nu­tih čla­no­va DPS-a i bio je me­đu pr­vim pri­sta­li­ca­ma Mi­la Đu­ka­no­vi­ća na­kon ras­pa­da je­din­stve­ne De­mo­krat­ske par­ti­je so­ci­ja­li­sta, piše Dan. 

Iz Cen­tra za po­li­tič­ku edu­ka­ci­ju na­ja­vi­li su da će tra­ži­ti da se po­ni­šti od­lu­ka o ras­po­dje­li sred­sta­va zbog sum­nji u zlo­u­po­tre­be, par­tij­ski pro­tek­ci­o­ni­zam i ko­rup­ci­ju. Uko­li­ko Op­šti­na ni­šta ne pre­du­zme, iz Cen­tra na­ja­vlju­ju da će se obra­ti­ti vr­hov­nom dr­žav­nom tu­ži­o­cu.

Iako pče­lar­ske or­ga­ni­za­ci­je ostva­ru­ju pro­fit od svog ra­da, Op­šti­na Nik­šić je po­seb­no bi­la da­re­žlji­va pre­ma Đu­ka­no­vi­će­voj or­ga­ni­za­ci­ji pa je od 11.920 eura pla­ni­ra­nih tro­ško­va za or­ga­ni­zo­va­nje vi­še­dnev­ne ma­ni­fe­sta­ci­je „Pče­lar­ski da­ni Nik­ši­ća” od­lu­či­la da po­kri­je 7.152 eura tro­ško­va. Vi­še nov­ca je­di­no je do­bi­la NVO Po­kret in­te­gra­ci­je kul­tu­re za or­ga­ni­zo­va­nje „Lejk fe­sta”, fe­sti­va­la ko­ji oku­plja hi­lja­de gra­đa­na iz ze­mlje i re­gi­o­na. Op­šti­na je „Lejk fest” po­dr­ža­la sa 7.620 eura, a tra­že­no joj je 12.700.

Đu­ka­no­vić je, pre­ma zva­nič­noj bi­o­gra­fi­ji na saj­tu DPS-a, ka­ri­je­ru za­po­čeo u Že­lje­za­ri Nik­šić na ru­ko­vo­de­ćim rad­nim mje­sti­ma, a sti­gao je i do funk­ci­je ge­ne­ral­nog di­rek­to­ra. Bio je mi­ni­star pri­vre­de u Vla­di Cr­ne Go­re,  pred­sjed­nik Pri­vred­ne ko­mo­re, kao i pot­pred­sjed­nik Vla­de SRJ.
U dru­gom mi­ni­star­skom man­da­tu bio je mi­ni­star ener­ge­ti­ke i ru­dar­stva u Vla­di Cr­ne Go­re,  pred­sjed­nik uprav­nog od­bo­ra KAP-a i član Od­bo­ra di­rek­to­ra Elek­tro­pri­vre­de Nik­šić.

Pred­sjed­nik Cen­tra za po­li­tič­ku edu­ka­ci­ju Dra­gi­ša Ja­nju­še­vić oci­je­nio je za „Dan” da od­lu­ka ko­ju je do­ni­je­la Ko­mi­si­ja za su­fi­nan­si­ra­nje pro­je­ka­ta ne­vla­di­nim or­ga­ni­za­ci­ja­ma iz op­šti­ne Nik­šić, u se­bi sa­dr­ži ele­me­na­te ko­ji upu­ću­ju na dra­stič­ne ne­re­gu­lar­no­sti, par­tij­ski pro­tek­ci­o­ni­zam i si­stem­sku ko­rup­ci­ju.

– Ovu svo­ju tvrd­nju te­me­lji­mo na ne­ko­li­ko ar­gu­me­na­ta. Kao pr­vo: po­dr­ža­ti pče­lar­ske or­ga­ni­za­ci­je da bi se ba­vi­li bi­zni­som pre­ko le­đa ne­vla­di­nog sek­to­ra, a iz dže­pa gra­đa­na Nik­ši­ća vi­še je ne­go skan­da­lo­zno. I to ko­ga iz Udru­že­nja pče­la­ra? Ne­ka­da­šnjeg pot­pred­sjed­ni­ka Sa­ve­zne vla­de Ju­go­sla­vi­je, mi­ni­stra ener­ge­ti­ke u Vla­di Cr­ne Go­re, du­go­go­di­šnjeg di­rek­to­ra Že­lje­za­re, čla­na bor­da di­rek­to­ra KAP-a Vo­ji­na Đu­ka­no­vi­ća. Ako ni­je uspio da iz svih ovih funk­ci­ja stvo­ri pret­po­stav­ke za do­bar rad Udru­že­nja pče­la­ra, zar mu još tre­ba sred­sta­va i po­mo­ći od Op­šti­ne? I ne sa­mo to, ključ­ni ar­gu­ment zbog ko­jeg je Ko­mi­si­ja mo­ra­la od­bi­ti nje­gov pro­je­kat je­ste taj što uži­va sta­tus lo­kal­nog funk­ci­o­ne­ra kao pred­sjed­nik Sa­vje­ta za da­va­nje pred­lo­ga na­zi­va na­se­lja, uli­ca i tr­go­va, što sa­mim tim stva­ra pret­po­stav­ke na sum­nju da se ra­di o su­ko­bu in­te­re­sa, zlo­u­po­tre­bi po­lo­ža­ja i po­sto­ja­nju ko­rup­ci­je – upo­zo­rio je Ja­nju­še­vić u iz­ja­vi do­sta­vlje­noj „Da­nu”.

Dru­gi ar­gu­ment, ka­ko na­vo­di Ja­nju­še­vić, je­ste udru­že­nje Ma­ti­ca Ba­nja­ni, ko­je je od Op­šti­ne do­bi­lo 4.050 eura za pro­je­kat „Una­pre­đe­nje pče­lar­stva na­bav­kom neo­p­hod­ne pče­lar­ske opre­me”.

– To udru­že­nje je do­kaz da se ra­di o još jed­noj ne­vla­di­noj or­ga­ni­za­ci­ji ko­ja je to sa­mo na pa­pi­ru jer su to, u stva­ri, pred­u­ze­ća ko­ja se skri­va­ju iza ime­na NVO ka­ko bi iz­bje­gli po­re­ze, a ne po­sto­je na dru­gim kon­kur­si­ma osim na ova­kvim gdje pro­na­la­ze čla­no­ve Ko­mi­si­je ko­ji će ih po­dr­ža­ti. Ključ­ni član Ko­mi­si­je zbog ko­jeg se ova­kve stva­ri de­ša­va­ju je­ste Slo­bo­dan­ka Ro­ga­no­vić, ru­ko­vo­di­lac slu­žbe pred­sjed­ni­ka Op­šti­ne, ko­ja je bi­la član ove ko­mi­si­je u pe­ri­o­du od 2006. do 2011. i gdje se isto­vjet­nim i slič­nim or­ga­ni­za­ci­ja­ma do­dje­lji­va­la sred­stva na ova­kav na­čin. Je­di­na Ko­mi­si­ja ko­ja se tru­di­la da ra­di po za­ko­nu, po­šte­no i pra­vič­no je­ste Ko­mi­si­ja u pe­ri­o­du 2011. do 2013. u ko­joj ni­je bi­lo po­me­nu­te – tvr­di Ja­nju­še­vić.

Ja­nju­še­vić is­ti­če da će se po­čet­kom sed­mi­ce sa ne­ko­li­ko NVO i od­bor­ni­ci­ma iz Skup­šti­ne op­šti­ne Nik­šić obra­ti­ti pred­sjed­ni­ku op­šti­ne Ve­se­li­nu Gr­bo­vi­ću pred­lo­gom da se „po­ni­šti ova skan­da­lo­zna od­lu­ka”.
– Uko­li­ko se to ne de­si, ova gar­ni­tu­ra na vla­sti sa­mo svje­do­či da se stva­ri u Nik­ši­ću od­vi­ja­ju na isti na­čin kao i za vri­je­me nji­ho­vih pret­hod­ni­ka, ko­je je bi­lo obi­lje­že­no mno­štvom afe­ra i sum­nji­vih po­slo­va, a na­ša sle­de­ća in­stan­ca bi­će vr­hov­ni dr­žav­ni tu­ži­lac – za­klju­ču­je on. 

Po­di­je­li­li 50.000

U Od­lu­ci o ras­po­dje­li sred­sta­va, do­ni­je­toj 28. ma­ja, na­vo­di se da su po­di­je­li­li 50.000 eura.
NVO Na­ša bu­duć­nost do­bi­će 6.093 eura, Udru­že­nje do­bro­volj­nih da­va­la­ca kr­vi „Sve­ti Sa­va” 4.920, Fors Mon­te­ne­gro 4.872, a Sa­mo­stal­na če­ta iz­vi­đa­ča Or­lo­vi 3.312 eura. Udru­že­nje Ro­ma do­bi­će 2.520, Or­ga­ni­za­ci­ja že­na „Je­le­na” 2.345, NVO Sce­na 2.076, Cen­tar za bez­bjed­no­sna, so­ci­o­lo­ška i kri­mi­na­li­stič­ka is­pi­ti­va­nja „De­fen­do­lo­gi­ja» 1.608 i Cen­tar za gra­đan­sku ak­ci­ju i edu­ka­ci­ju 1.182 eura.

U Ko­mi­si­ji ima i vi­do­vi­tih?

Kao tre­ći do­kaz za po­sto­ja­nje zlo­u­po­tre­ba Ja­nju­še­vić na­vo­di do­dje­lji­va­nje 2.250 eura NVO Do­bro­volj­no va­tro­ga­sno dru­štvo Bre­sti­ce za pro­je­kat „Po­mog­ni­mo do­bro­volj­nim va­tro­ga­sci­ma Tru­bje­le”.
– Tre­ći ar­gu­ment za po­sto­ja­nje ko­rup­ci­je, ne­po­ti­zma, par­tij­skog spon­zor­stva ili ko zna če­ga sto­ji pro­je­kat Po­mog­ni­mo do­bro­volj­nim va­tro­ga­sci­ma Tru­bje­le, gdje se Ko­mi­si­ja, u kom­plet­nom sa­sta­vu, sta­vlja u ulo­gu lo­kal­nih vra­če­va, ili lju­di sa nad­na­rav­nim mo­ći­ma, ko­ji an­ti­ci­pi­ra­ju po­ža­re i dru­ge ne­že­lje­ne si­tu­a­ci­je, pa do­dje­lju­je sred­stva ka­ko bi se na vri­je­me or­ga­ni­zo­va­li i pri­pre­mi­li, što je skan­dal svo­je vr­ste – tvr­di Ja­nju­še­vić.

Ro­ga­no­vić: Op­tu­žbe ne­ma­ju re­a­lan osnov

Član Ko­mi­si­je Slo­bo­dan­ka Ro­ga­no­vić ka­že za „Dan” da iz­ne­se­ne op­tu­žbe ne­ma­ju re­a­lan osnov, te da su vje­ro­vat­no re­zul­tat lič­nih ani­mo­zi­te­ta. Is­ti­če da ne ra­zu­mi­je za­što se pro­zi­va ona lič­no, s ob­zi­rom na to da je sa­mo je­dan od čla­no­va. Ro­ga­no­vićeva je ka­za­la da je naj­po­zva­ni­ji za da­va­nje iz­ja­va u ime Ko­mi­si­je pred­sjed­nik La­zar Mi­ja­no­vić.
– Ove go­di­ne su po­o­štre­ni kri­te­ri­ju­mi i sva­ki član Ko­mi­si­je je bo­do­vao ne­za­vi­sno. Ima­li smo i dva čla­na iz NVO sek­to­ra i na kra­ju ka­da smo sa­bi­ra­li ocje­ne one su bi­le pri­bli­žne. Sve da sam ja ne­kom da­la nu­lu, dru­gi čla­no­vi su mo­gli da ga oci­je­ne po­zi­tiv­no i pro­je­kat bi pro­šao. Op­tu­žbe su neo­sno­va­ne – tvr­di Ro­ga­no­vićeva, do­da­ju­ći da će u če­tvr­tak bi­ti or­ga­ni­zo­van dan otvo­re­nih vra­ta, ta­ko da će za­in­te­re­so­va­ni mo­ći da do­bi­ju po­ja­šnje­nja za odo­bre­ne i od­bi­je­ne pro­jek­te

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com