Home / NOVOSTI / Društvo / Tražite sezonski posao? Italija traži berače voća, ali prijavu morate popuniti na italijanskom!

Tražite sezonski posao? Italija traži berače voća, ali prijavu morate popuniti na italijanskom!

Vlada Italije objavila je početkom maja poziv za prijavu 13.000 sezonskih radnika iz inostranstva za rad u toj zemlji u 2015. godini, a na listi 23 zemlje iz kojih zainteresovani mogu da se prijave su i državljani BiH, Srbije, Crne Gore.

Međutim, zainteresovani kandidati moraju sami da se obavijeste o uslovima, a za to je potrebno da imaju makar elementarno znanje italijanskog jezika.

Državljani Crne Gore i zemalja regiona koji su zainteresovani da se jave na poziv vlade Italije za sezonske poslove u 2015. moraće sami da se snađu jer vlasti te zemlje nisu kontaktirale institucije ni agencije za posredovanje pri zapošljavanju u zemljama iz kojih zainteresovani mogu da se prijave.

Oglas za sezonske poslove objavljen je samo na italijanskom jeziku na portalu Ministarstva unutrašnjih poslova Italije, gdje zainteresovani treba da popune prijavu, što znači da moraju imati makar elementarno znanje italijanskog jezika.

Oglas i prijava su na OVOM LINKU

Italijanske vlasti nisu povodom ovog poziva kontaktirale institucije, pišu “Nezavisne novine”, upozoravajući da to znatno otežava informisanje o poslovima, procedure prijave, provJeru radnih mJesta i uslova rada.
 

Sezonske radnike u Italiji uglavnom traže za poljoprivredne poslove (berača voća i povrća), poslove u građevinarstvu, ređe u ugostiteljstvu.

Među oglasima na internet portalima pojavljuju se povremeno oglasi pojedinačnih “posrednika” s područja bivše Jugoslavije koji traže “sezonske berače” voća za Italiju, Finsku, Norvešku.

Zarada se plaća prema satu ili količini ubranog voća, uglavnom od tri do 12 evra po satu u zavisnosti od poslodavca, lokacije, vrste voća. To su fizički zahtJevni poslovi. U prosJeku se radi minimum 10 sati dnevno, a angažman je u prosJeku oko tri mJeseca.

Od 13.000 radnih mJesta za sezonce koje Italijani traže u ovoj godini, 1.500 je rezervisano za radnike koji kod njih trenutno rade ili su ranije radili.

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com