Daka daje 5 miliona za “Boksite” i 600 hiljada za radnike - Volim Podgoricu

Daka daje 5 miliona za “Boksite” i 600 hiljada za radnike

Nikšićka kompanija Neksan u ponudi dostavljenoj za kupovinu imovine Rudnika boksita nije tražila od stečajne uprave i Odbora povjerilaca koncesije na rudna nalazišta, s obzirom da nijesu nadležni za njihovu dodjelu, saznaje agencija Mina-business.

Vlasnik Neksana, Miodrag Davidović, potvrdio je agenciji Mina-business da koncesije nijesu uslov ponude dostavljene za kupovinu imovine Rudnika boksita neposrednom pogodbom, koju je Odbor povjerilaca razmatrao u petak na sjednici u Podgorici i zatražio pojašnjenje određenih djelova.

U pojašnjenju je navedeno da u ponuđenu kupoprodajnu cijenu od preko pet miliona eura ne ulazi iznos od 600 hiljada, već je Neksan ta sredstva namijenio radnicima koji odlaze u penziju bez ikakve otpremnine.

Odbor povjerilaca i stečajna uprava, kako je precizirano, nemaju nikakva prava po osnovu tih sredstava.

„Nadamo se da je sada naša ponuda jasna i uređena kako je traženo. Ukoliko bude prihvaćena, spremni smo da odmah potpišemo kupoprodajni ugovor. Novac je obezbijeđen i biće isplaćen u roku od 30 dana“, kazao je Davidović.

Suštinsko u ponudi je da radnici neće biti oštećeni, već bi Neksan prema njima izmirio sve obaveze, a znatna dodatna sredstva bila bi uložena i u obnovu dotrajale mehanizacije i kopova.

Neksan je organizovao proizvodnju u Boksitima i isplaćivao zarade do 21. aprila, kada im je prestao dva puta produženi tromjesečni Ugovor o poslovno–tehničkoj saradnji.

U Boksitima od izlaska Neksana nema proizvodnje, a svih 312 radnika je na odmoru uz minimalno primanje od 193 eura.

Apel Odboru povjerilaca da se što hitnije izjasni

Zaposleni i sindikati Rudnika boksita ocijenili su da više ne postoji nijedan razlog za neprihvatanje ponude kompanije Neksan za kupovinu imovine te firme.

Predsjednik Samostalnog sindikata, Borisav Bojanović, uputio je sa današnjeg sastanka zaposlenih, apel Odboru povjerilaca da se što hitnije izjasni o ponudi kako bi se razriješila situacija i omogućilo radnicima koji su stekli uslov za penziju ostvare to pravo do 30. juna, kada je krajnji rok. U Boksitima su 132 radnika stekla uslov za penziju.

„Nadamo se da će Odbor povjerilaca dozvoliti Neksanu da kupi imovinu, kao jedinom ponuđaču sa izuzetno povoljnim uslovima“, kazao je Bojanović.

Prema njegovim riječima, radnici su se na današnjem sastanku izričito izjasnili protiv eventualnog nastavka poslovno-tehničke saradnje, kao rješenja za nastalu situaciju, jer bi to samo produžavalo agoniju i neizvjesnost o sudbini Boksita.

„Stečajni troškovi bi se bez ikakve potrebe samo povećavali što nije u interesu ni Boksita ni države“, ocijenio je Bojanović.

On je podsjetio da je Neksan ponudio za imovinu cijenu od 4,4 miliona EUR i još 600 hiljada za socijalni program radnicima.

„Po toj istoj cijeni imovina Boksita prodata je prije deset godina ruskoj Centralno-evropskoj aluminijumskoj kompaniji (CEAC) iako je od tada iskopano više od tri miliona tona boksita i mehanizacija skoro potpuno dotrajala“, kazao je Bojanović.

Govoreći o traženim koncesijama na rudu, Bojanović je rekao da im je na ranijem sastanku u Ministarstvu ekonomije obećano da će na sjednici Vlade dati zeleno svjetlo da se raspiše tender za dodjelu koncesija na rudu.

(rtcg/ foto:vijesti.me)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com