Đinđiću posthumno Orden crnogorske velike zvijezde - Volim Podgoricu

Đinđiću posthumno Orden crnogorske velike zvijezde

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović uručio je danas, posthumno, Orden Crnorogske velike zvijezde ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću. Orden je primila Zoranova udovica Ružica u Ambasadi Crne Gore u Beogradu, a svečanosti je prisustvovao i crnogorski ambasador u Srbiji Branislav Mićunović. Orden Crnogorske velike zvijezde dodjeljuje se za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa između Crne Gore i drugih zemalja.

Zoran Đinđić je svjetionik demokratije Srbije, velika zvijezda na nebu srpskih velikana, kazao je Vujanović.

“Biće  vrijeme koje će novim prilozima obogaćivati ono što je Zoran Đinđić dao Srbiji, dao i regionu, a dao i vrijednostima demokratije. Moje je da kažem ovdje šta je on učinio za dobre odnose Crne Gore i Srbije. To  je ono što motiviše ovo odlikovanje i o čemu mi se takođe čini da ne treba govoriti. Dakle, svi znamo šta je Zoran Đinđić učinio za dobre odnose Crne Gore i Srbije i svi znamo, da je značajan dio svoje energije, svog entuzijazma svoje kreacije i svoje dobre namjere uložio u dobre odnose Srbije i Crne Gore”, kazao je Vujanović I podsjetio da se Đinđić, kao opozicionar i kao lider opozicije, borio za sjajne odnose Srbije i Crne Gore.

Vujanović je podsjetio da je, kao predsjednik Vlade, imao zadovoljstvo i čast, ali i privilegiju da mu Đinđić bude partner u Srbiji i da sa njim gradi dobre odnose Crne Gore i Srbije.

“Radili smo i zajedno, prvo u jednoj fazi pokušavajući da promovišemo platformu Crne Gore o savezu dvije nezavisne države. Nije se ona dobro primala u Srbiji, nije prosto bilo vrijeme za nju. Sjećam se kad smo potpisivali Beogradski sporazum zajedno sa Milom Đukanovićem, Koštunicom,  Solanom i Labusom, znam da sam ga pitao – Zorane, činili ti se da je ovo bolji model od naše Povelje, od našeg predloga o dvije nezavisne države, od našeg češko – slovačkog modela. On mi je rekao, ne znam Filipe da li je bolji ovaj Sporazum ili vaš predlog , ali znam da treba da imamo sjajne odnose i da je bitno da naši odnosi budu sjajni, a neka građani Crne Gore odluče da li će Crna Gora biti nezavisna, pa samim tim da li će i Srbija biti nezavisna”.

Zoran Đinđić je, kako je kazao Vujanović, bio posvećen beskrajno dobrim odnosima Crne Gore i Srbije i “beskrajno smo mnogo kroz ministarstva činili da naša saradnja bude dobra”.

Crnogorski predsjednik je podsjetio da je Zorana Đinđića zadnji put vidio 10. marta, dva dana pred brutalno ubistvo, pred ubistvo ne samo čovjeka, ne samo simbola demokratije, ne samo jednog svjetionika, nego, jednog dobrog viđenja budućnosti Srbije i jedne dobre nade Srbije.

“Znam da je tada u  nekom povodu pričao o tome, zašto se čovjek bavi tom usudnom politikom. Znam da je govorio i kroz svoju duboku filozofiju o tome da između smrtnosti i besmrtnosti, samim tim što smo smrtni posvećujemo se nečemu što će obezbijediti dobro svojoj državi i građanima i kroz to nas upamtiti po nečemu što je vrijednost našeg političkog djela. Govorio je sjajno koliko je važno da čovjek radi jedan vrijedan posao, a za nas iz Srbije i Crne Gore da je važno da napravimo odnose između dvije države i dva naroda koji će biti primjer ne samo regionu nego i međunarodnoj zajednici. Poslije  toga sam, nažalost, u domu Đinđića, sa Milom Đukanovićem, nakon tri dana sreo Ružicu, koja me je ispod glasa pitala, šta se ovo desilo sa mojim Zoranom? Sa Zoranom, koji je volio sve, koji je volio porodicu, koji je volio knjigu i koji je volio samo dobro svakog čovjeka i svoje države. U tom trenutku smo naravno, i ja i Milo ćutali, nije bilo moguće nešto odgovoriti jer je bio bol koji je skrhao i Ružicu i sve nas. Ja sam tada pomislio na tu Zoranovu viziju nekoga ko se žrtvuje svojoj državi, za dobro svoje države i pomislio da joj kažem, a to joj tada nijesam rekao da je vrijedjelo živjeti život Zorana Đinđića. Zaista ga je vrijedjelo živjeti. On je ostavio nešto što ga čini u ljudskom smislu u onoj emociji i poštovanju besmrtnim i u smislu onoga što je Seneka govorio na pravi način, da su grobovi mrtvih u srcima živih”. 

Zoran je u srcu ne samo Ružice i njihove djece, nego je on u srcu svih onih koji vole Srbiju, koji vole dobre odnose Crne Gore i Srbije i svih onih kojima je stalo do tih dobrih odnosa, kazao je Vujanović.

“Umijem sebe da prevarim da, uručujući odlikovanje tebi (Ružici Đindić), ustvari ga uručujem našem Zoranu Đinđiću”, kazao je Vujanović.

Ružica Đinđić je, primajući crnogorsko posthumno odlikovanje njenom suprugu, kazala kako sa ponosom prima odlikovanje “nama prijateljske države”, kao znak prijateljstva. Zahvalila je na toplim riječima i prijateljstvu, koje je postojalo i prije Zoranovog ubistva, koje nije bilo rukovođeno samo politikom.

“Jako sam srećna zbog ovog odlikovanja zato što za prave stvari nikada nije kasno. Ono dolazi 12 godina nakon ubistva Zorana Đinđića, ali svako posthumno dolikovanje je potvrda da sve ono što je činio tokom života je bilo ispravno”, kazala je Đinđićeva udovica. 

(rtcg)

1 komentar

  1. Excellent beat ! I would like to apprentice whilst you amend your site, how could i subscribe for a blog website? The account helped me a acceptable deal. I have been a little bit familiar of this your broadcast provided shiny transparent idea.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com