DNP: Mojkovac najveći gubitnik privatizacionog procesa u Crnoj Gori - Volim Podgoricu

DNP: Mojkovac najveći gubitnik privatizacionog procesa u Crnoj Gori

Mojkovac je najveći gubitnik privatizacionog procesa u Crnoj Gori jer nije samo izgubio preduzeća koje su generacije prethodne stvarale već je zbog pljačke tih istih preduzeća počeo da gubi stanovništvo koje je primorano na odseljavanje u potrazi za egzistencijom, kazao je odbornik DNP u SO tog grada Mido Bogavac.

“Brojne negativnosti su zadesile Mojkovačku opštinu u poslednjim decenijama. Sve je krenulo onda kada su procesom privatizacije uništeni privredni subjekti koji su zapošljavali veliki broj radnika. Od tog trenutka, Mojkovac koji je bio industrijski grad u kom su dolazili radnici iz susjednih republika da rade, naglo počinje ekonomski da se gasi”, kazao je Bogavac.

Naglašava da je Mojkovac najveći gubitnik privatizacionog procesa u Crnoj Gori.

“Jer nije samo izgubio preduzeća koje su generacije prethodne stvarale već je zbog pljačke tih istih preduzeća počeo da gubi stanovništvo koje je primorano na odseljavanje u potrazi za egzistencijom. Ovo što se danas dešava u nekim sjevernim opštinama Crne Gore dešava se Mojkovcu kontinuirano od kada je režim Mila Đukanovića došao na vlast I tačno od kada je za najbliže saradnike uzeo baš ljude porijeklom iz Mojkovca”, naglasio je Bogavac.

Prema njegovim riječima, na teritoriji mojkovačke opštine ostali su samo oni koji nijesu imali gdje da odu i oni koji su bili previše stari.

“Ali ta činjenica ne može da bude alibi za nečinjenje lokalnih i državnih vlasti. Upravo je argument sadašnje lokalne vlasti u kampanji za izbore bio taj da će nakon pobjede imati snažnu saradnju i podršku Vlade Crne Gore. Od toga naravno nismo ništa vidjeli, kako smo i navikli od DPS-a, osim što je srušena stara zgrada opštine i u toku je izgrada nove, kao da je najveći problem Mojkovca bio taj što je curio krov na zgradi opštine. Istina je da vrijeme za oporavak naše opštine curi i da će sa neodgovornim odnosom sadašnje vlasti i ono sigurno da iscuri”, tvrdi Bogavac.

U Demokratskoj narodnoj partiji nude i predlažu konkretna i održiva rješenja.

“Teritorija naše opštine pruža idealne uslove za razvoj poljoprivrede, posebno one organske, zatim stočarstva I voćarstva. U sadašnjoj ekonomskoj situaciji nužno su nam potrebna nova radna mjesta. Njih je najbrže moguće ostvariti kroz valorizaciju ovih resursa. Za to je potrebno da lokalna samouprava obezbijedi subvencije i pogodnosti za nabavku zasada, stočnog fonda, poljoprivrednih mašina, opreme i drugih potrebnih sredstava za oživljavanje ovih djelatnosti”, kazao je Bogavac. 

Ocjenjuje da se hitno moraju preduzeti mjere kako bi se afirmisalo stočarstvo i ostale slične djelatnosti i raditi na uspostavljanju stabilne poljoprivredne grane koja daje profitabilne rezultate.

“Da bi ono postala prilika za zaposlenje, moraju se zasnivati na tehnološki naprednom načinu bavljenja. Takođe, mora postojati zagarantovani plasman proizvoda kroz otkup sa garantovano stabilnom cijenom koja će biti iznad ralnih troškova proizvodnje. Hitno se moraju preduzeti mjere da opština pronađe modalitet da kroz privatno-javno partnerstvo ukoliko ne može to sama da finansira, osnuje Razvojno preduzeće za poloprivredu, stočarstvo i voćarstvo koja će koordinirati sve ove aktivnosti”, naglasio je Bogavac.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com