NOVA NADA ZA PODSTANARE: Stanovi na 10 godina bez kamate, kvadrat 700 evra! - Volim Podgoricu

NOVA NADA ZA PODSTANARE: Stanovi na 10 godina bez kamate, kvadrat 700 evra!

Kompanija Barter centra koja se,između ostalog, bavi prodajom stanova na tržištu pripremila je projekat prodaje nekretnina građanima i firmama na period do 10 godina bez kamatnih stopa.

Izvršni direktor Barter centra Radoje Božić objasnio je da je to novi sistem prodaje stanova na crnogorskom tržištu gdje nekretnine dobijaju iz projekta sporazumnog restrukturiranja duga koji podrazumijeva da proizvođači građevinskog materijala vraćaju obaveze prema bankama, tako što preduzećima koja grade stanove isporučuju građevinski materijal.

“Pošto poslujemo kao društvo sa ograničenom odgvornošću nemamo pravo da obračunavamo kamate kupcima kao što to rade banke. Uslovi su povoljniji nego kod banaka zato što ne gledamo njegovo kreditno opterećenje jer je stan koji se otplaćuje opterećenje. Projekat može biti sufinansiran od strane banaka gdje građanin može uzeti kredit, a u tom slučaju mi ustupamo banci hipoteku”, objasnio je Božić

Građani mogu učesvtovati, kako je naveo, u kupovini i u izgradnji stanova u svakoj fazi. U tom slučaju ostavljaju banci depozit do završetka stana i tim novcem investitor i Barter ne mogu raspolagati dok se stan ne završi.

“U početnoj fazi izgradnje depozit bi iznosio 60 odsto, a cijena stana je cijena izgradnje plus 10 odsto. U Podgorici i Baru ta cijena bi bila oko 700 eura, a negdje su iznosi manji zavisno od od toga kolike su obaveze za komunalije kostaju. Ako se ne ispoštuju rokovi gradnje kupac može dobiiti svoj novac nazad u roku od tri mjeseca od prekoračenja roka za izgradnju. U tom slučaju dobija i kamatu za depoziti koji je bio u banci i ona iznosi 2,8 odsto. Ne mogu doći u poziciju da daju novac, a da stan nije završen”, kazao je Božić.

Barter centar je procijenio da u Crnoj Gori ima 65.000 kupaca stanova po uslovima koje oni nude i ako se ta cifra pomnoži sa 70.000 eura dolazi se, prema riječima Božića do četiri milijarde koje mogu realizovati na crnogorskom tržištu u narednih10 godina.

On je naveo da za sada imaju 12 stanova u Baru i 22 u Podgorici, a da će u narednih nekoliko mjeseci imati nekoliko stotina stanova za prodaju.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com