“Napad na NATO – san ludaka” - Volim Podgoricu

“Napad na NATO – san ludaka”

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas, u intervjuu za italijanski dnevnik Korijere Dela Sera, da je iznenadni napad Rusije na NATO moguć “samo u snovima nekog ludaka”.

“Samo bi sulud čovjek, i to u snu, mogao da zamisli da Rusija iznenada napadne NATO”, rekao je Putin uoči posjete Italiji, gdje će obići Svjetsku izložbu u Milanu.

Predsjednik Rusije je optužio Zapad, a naročito Sjedinjene Američke Države, da vode agresivnu politiku prema Rusiji, dok istovremeno pokušavaju da je predstave kao bauka.

“Neke zemlje potpiruju strah od Rusije, a Americi je potreban spoljni neprijatelj da bi zadržala primat u Atlantskom savezu”, kazao je Putin i dodao da “Iran očigledno nije dovoljno veliki i dovoljno strašan da odigra tu ulogu”.

On je istakao da Rusija, ne računajući male antiterorističke jedinice u Tadžikistanu i Jermeniji i jedan vojni aerodrom u Kirgistanu, nema vojne baze van svojih granica, dok se NATO i SAD nameću kao svjetski policajci.

“Pozivam vas da u vašim novinama objavite mapu svijeta i da u nju ucrtate američke vojne baze, pa ćete vidjeti razliku”, kazao je Putin za italijanski dnevnik.

On je podsjetio da je nakon okončanja hladnog rata Rusija povukla trupe sa Kube, iz Vijetnama i iz Istočne Evrope, dok je raketama s američkih nuklearnih podmornica koje su stalno stacionirane u norveškim vodama potrebno samo 17 minuta da pogode Moskvu.

“Uprkos našim upozorenjima, Amerika postavlja baze, radare i antiraketne sisteme širom Evrope”, kazao je Putin, i istovremeno optužio SAD da su se unilateralno povukle iz strateškog sporazuma o razoružanju koji su imale sa Rusijom.

“Da li je neko mislio da će se Rusija jednostrano razoružati?”, pitao je Putin.

Ruski predsjednik je upozorio da će Rusija reagovati ukoliko SAD pokušaju da postave antiraketne baze i na ukrajinskoj teritoriji, ali je naglasio da Moskva, uprkos svemu, u Americi i dalje ne vidi suparnika nego partnera, pogotovo kad je reč o borbi protiv terorizma i sprječavanju širenja oružja za masovno uništenje.

“Usudio bih se da kažem da na tim poljima nijesmo samo partneri, već i saveznici”, naglasio je Putin.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com