Lična potrošnja preko 119 miliona eura

Ukupno raspoloživa sredstva domaćinstava u Crnoj Gori prošle godine su dostigla 126,8 miliona eura, dok su lična i potrošnja iz sopstvene proizvodnje zajedno iznosile 119,43 miliona eura, pokazuju podaci Monstata.

 Prema Monstatovoj Anketi o potrošnji domaćinstava u prošloj godini, na ličnu potrošnju se odnosilo 115,68 miliona eura, a na onu iz sopstvene proizvodnje 3,75 miliona eura.

 Domaćinstva su najviše novca potrošila na hranu i bezalkoholna pića 38,02 miliona eura, stanovanje, vodu i struju 16,56 miliona i transport 13,75 miliona. Najmanje novca potrošeno je za obrazovanje, 3,3 miliona eura.

 U kategoriji lične potrošnje iz sopstvene proizvodnje na hranu i bezalkoholna pića se odnosilo 2,89 miliona eura, alkoholna 99,51 hiljada, a ogrijevna drva 754,23 hiljade eura.

 Anketa je pokazala i da su najveći dio raspoloživih sredstava crnogorska domaćinstva u prošloj godini ostvarila od zarada i nadnica, kao i prihoda po osnovu penzijskog osiguranja. 

 Prema podacima Monstata, ukupna raspoloživa sredstva domaćinstava u prosjeku su na mjesečnom nivou iznosila 660 eura, dok je ukupna lična potrošnja dostizala 621 eura za mjesec. 

 Domaćinstva su najviše novca izdvajala za hranu i bezalkoholna pića, prosječno 198 eura mjesečno, stanovanje, vodu i struju 86, transport 72, a najmanje za obrazovanje 17 eura.

 Prosječne mjesečne zarade i nadnice domaćinstava prošle godine su iznosile 396 eura, dok su prihodi po osnovu penzijskog osiguranja dostigli 176 eura za mjesec.

 Ukupna raspoloživa sredstva po članu domaćinstva na mjesečnom nivou su iznosila 204 eura, dok je ukupna lična potrošnja člana za mjesec dostizala 192 eura.

 Crnogorska domaćinstva su, kada je riječ o prehrambenim proizvodima, najviše novca mjesečno izdvajala za meso, ukupno 10,84 miliona eura, mlijeko, sir i jaja 8,96 miliona, hljeb i žitarice 6,55 miliona, povrće 4,3 miliona i voće 2,37 miliona eura.

 Domaćinstva su za duvan u prošloj godini mjesečno izdvajala 3,29 miliona eura, za odjevne predmete 5,75 miliona, a cipele i drugu obuću 4,03 miliona eura. Za električnu energiju je u prosjeku na mjesečnom nivou potrošeno 8,64 miliona eura, čvrsta goriva 3,5 miliona, a za snabdijevanje vodom 1,63 miliona eura.

 Prema podacima Monstata, domaćinstva su prošle godine za telefonske i telegrafske usluge mjesečno trošila oko 5,64 miliona eura, goriva i maziva za korišćenje vozila 6,66 miliona, a za medicinske proizvode, uređaje i opremu 2,96 miliona eura. Na prevoz putnika drumom potrošeno je 2,99 miliona eura mjesečno, za proizvode za rutinsko održavanje stana 2,06 miliona, a za održavanje i popravku vozila 1,49 miliona eura.

 Domaćinstva su u prošloj godini u restoranima, kafeima, barovima i kioscima mjesečno potrošila 3,33 miliona eura, za više i visoko obrazovanje 3,14 miliona, a za frizerske, kozmetičke i druge lične usluge 1,76 miliona eura.

 Iz Monstata su saopštili da su u anketi o potrošnji domaćinstava prikupljeni podaci o prihodima i potrošnji domaćinstava, odnosno o osnovnim elementima lične potrošnje, nekim važnijim pokazateljima životnog standarda, ali i o demografskim, ekonomskim i sociološkim karakteristikama domaćinstava.

 U anketi je, kako su objasnili, primijenjen dvoetapni stratifikovani uzorak, sa popisnim krugovima kao primarnim i domaćinstvima kao sekundarnim jedinicama izbora.

 Na godišnjem nivou uzorak je 1,82 hiljade domaćinstava, a svakog mjeseca se bira 19 popisnih krugova, odnosno 152 domaćinstva. U anketi je učestvovalo 1,29 hiljada domaćinstava u Crnoj Gori, što je 70,72 odsto ukupnog broja u uzorku. 

(vIJESTI)

loading...
prikaži više

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close