Home / NOVOSTI / Svijet / Papina posjeta BiH uvod u dolazak u Srbiju

Papina posjeta BiH uvod u dolazak u Srbiju

Posjeta pape Franja Sarajevu je veoma važna za produbljivanje međuvjerskog i međudržavnog dijaloga u regionu i mogla bi biti uvod u eventualnu posjetu Srbiji, smatraju analitičari.

Papa Franjo, koji je od trenutka preuzimanja pontifikata doživljen kao reformator, boravio je juče u Sarajevu, bosansko-hercegovačkoj prijestonici u godini kada se navršava 20 godina od potpisivanjaj mirovnog sporazuma u Dejtonu, ali i u trenutku različitih prijetećih poruka radikalnog islamzma.

Zato su njegove poruke sa pozivima na dijalog, mir i pomirenje, kao i da rata više nikada ne bude, veoma značajne za stabilnost cijelog regiona, smatraju Nikola Knežević iz Centra za istraživanje religije, politike i društva u Novom Sadu i istoričar Aleksandar Raković, naučni saradnik Instituta za noviju istoriju u Beogradu. 

Knežević, naime, smatra da nakon formiranja zajedničke komisije SPC i Katoličke crkve o kardinalu Alojziju Stepenicu, koga jedni smatraju zločincem, a drugi herojem, kao i skora posjeta predsednika Tomislava Nikolića Vatikanu, ozbiljni su preduslovi da u narednim godinama papa dođe i u Srbiju. 

Knežević u izjavi za Tanjug kaže da bi to bila posjeta od istorijskog značaja, ne samo za vjernike katoličke provenijencije već i pokazatelj da su odnosi SPC i Vatikana, ali Srbije i Hrvatske podignuti na novi nivo povjerenja. 

Ukazao je da papa Franja do sada nije prezao od škakljivih tema, te nema sumnje da bi u budućnosti mogao posjetiti Jasenovac, oda poštu žrtvama i izvini se, što bi doprinijelo boljim odnosima dviju crkava i dva naroda.

On objašnjava i da papina posjeta Sarajevu nosi veoma snažnu poruku koja je u ovom trenutku prijeko potrebna regionu. 

“Papa Franjo, koji od samog početka svog pontifikata daje veoma upečatljive i snažne poruke mira, praštanja, tolerancije, nastavlja svoju misiju pomirenja na simboličnom mjestu – Sarajevu, gdje se presjecaju najveće svjetske religije i mjestu koje je i danas simbol ratnih stradanja i podjela”, naveo je Knežević.

Prema njegovim riječima, multireligijsko Sarajevo, koje je tokom posljednje dvije decenije, izgubilo mnogo od svoje multireligioznosti, u zemlji gdje su podjele i dalje veoma prisutne, ovih dana je ponovo zasjalo starim sjajem, a papine izjave ulivaju nadu i ohrabuju nas da kao narodi i vjernici koji žive na ovim prostorima imamo odgovornost da konflikte i podjele ostavimo iza sebe i nastavimo putem izgradnje regionalne stabilnosti i prosperiteta.

“Papa Franjo je ličnost koja posjeduje izrazitu harizmu, istinski reformator čije riječi imaju intergritet i snagu jer za njega ne postoje tabu teme”, naveo je Knežević i istakao da bi stoga i politička elita, koja je po protokolu imala tu privilegiju da ga prva primi, trebala ozbijno da shvati razlog njegove posjete i njegove riječi.

Istoričar Aleksandar Raković slaže se da je posjeta pape Sarajevu  važna za region zbog produbljivanja međuvjerskog i državno-vjerskog dijaloga koji je od suštinskog značaja za stabilnost.

“Kroz takav dijalog ćemo doći do ključnih rješenja za sporna pitanja koja opterećuju odnose naših naroda. Taj dijalog može da bude dug, da se nekima čini predug, ali je neizbježan i neminovan na našem području gdje se susrijeću tri civilizacije: pravoslavna, rimokatolička i islamska”, kaže Raković, inače, naučni saradnik sa Instituta za novu istoriju Srbije.

Iako SPC, Srbija i Republika Srpska učestvuju u tom višeslojnom međuvjerskom i državno-vjerskom dijalogu, gdje, čini se, Srbi zauzimaju lidersku poziciju, Raković smatra da bi stoga o tome javnost trebalo da bude bolje upoznata.

Osvrnuvši se na papinu poruku da je BiH dio Evrope, Raković kaže da je ona važna u trenutku kada sa Bliskog istoka stižu poruke protiv evropskog identiteta BiH, protiv hrišćana u BiH, ali i muslimana koji se ne slažu s radikalnim idejama.

“Papa je uputio poruku narodima BiH da više ne bude rata kakav je bio građanski rat prije dvadeset godina što je očekivano, dobronjamerno i važno. Takođe, tu poruku ne možemo izmjestiti i iz novog konteksta prijetnji koje stižu iz redova radikalnih islamističkih struja s Bliskog istoka koje imaju namjeru da, ako se ukaže prilika, prodrmaju naš prostor i izazovu novi sudar civilizacija koji nijednom od naših balkanskih naroda i drzava nije potreban”, ocijenio je Raković istakavši da nam je svima potreban mir koji smo zaslužili.

(Vijesti)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com