Savjeti kako da se riješite cigareta - Volim Podgoricu

Savjeti kako da se riješite cigareta

Problemi sa nikotinom muče mnoge ljude, ali ne znaju kako da se riješe te loše navike ili jednostavno nemaju dovoljno želje.

Za prestanak pušenja potrebna je prije svega volja, ali postoje trikovi koji vam mogu pomoći da se riješite ove ružne i skupe navike:

1. Kada osjetite snažnu želju za pušenjem zabilježite koliko taj poriv traje. Nikotinske krize dolaze u “valovima”, a traju oko 3 minute. Biće vam puno lakše kada znate da će i taj talas proći.

2. Sisajte tvrde slatkiše. Šećer pomaže kod suzbijanja želje za cigaretom, ali nemojte pretjerivati već kombinujte i bombone bez šećera.

3. Šetnje i vježbanje su savršeni u borbi protiv pušenja. Tijelo će na taj način brže prebroditi nikotinsku krizu.

4. Osjetite li snažnu želju za cigaretom pripremite opuštajuću kupku s eteričnim uljima poput lavande ili jasmina ili topao tuš.

5. Nikotinske žvake takođe pomažu da prebrodite nikotinsku krizu, posebno u prvih desetak dana.

Foto: ProfimediaFoto: Profimedia

6. U trenutku kada osjetite krizu, operite zube. Menta će trenutno smanjiti vašu želju za cigaretom.

7. Zamijenite kafu za čaj jer tein ima slično djelovanje kao kofein. Isto tako, na taj način ćete se barem u prvom dijelu odvikavanja riješiti navike ispijanja kafe uz koju ste sa zadovoljstvom popušili cigaretu.

8. Žvaćite žvake s ukusom mente ili štapiće od cimeta.

9. Pijte multivitamine i jedite puno voća. Isto tako pola decilitra jabukovog sirćeta pomiješanog s 2 decilitra vode napitak je koji može smanjiti želju za cigaretom.

Ako vam sve ovo nije dovoljno pomoglo, možda najveću želju za prestanak pušenja dobijete poslije ovog videa koji pokazuje šta se dešava sa plućima nakon samo 60 cigareta:

(avaz.ba)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com