Bivši radnici Radventa traže sastanak i pomoć od ministarke Kovačević - Volim Podgoricu

Bivši radnici Radventa traže sastanak i pomoć od ministarke Kovačević

Bivši radnici nekadašnjeg nikšićkog Radventa, koji je poslovao u okviru Željezare, a sada turskog Tosčelika, zatražili su da im nadležni državni organi omoguće da ostvare pravo na prijevremenu penziju po istom osnovu kao i njihovim kolegama željezarcima.

Riječ je oko 20-ak bivših radnika Radventa u stečaju, koji se nalaze na Birou rada sada bez ikakve nadoknade, a bili su, kako tvrde, prinuđeni da napuste fabriku uz socijalni program koji je država obezbijedila za uposlene u Željezari i njenim nekadašnjim pogonima, prenosi MINA-business.

Radnici su se okupili ispred poslovnog centra Sindčela u Nikšiću i uputili poziv ministru rada i socijalnog staranja, Zorici Kovačević da im pomogne.

Predstavnik radnika, Željko Raičević kazao je da uzalud već desetak dana traže sastanak sa Kovačević, ali da im iz Ministarstva objašnjavaju da je prezauzeta. 

„Prinuđeni smo da se okupimo i uputimo joj javni apel za sastanak i pomoć u ostvarivanju naših zakonskih prava, jer smo diskriminisani u odnosu na zaposlene iz Željezare i njenih nekadašnjih pogona koji su ostvarili to pravo kroz izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) nedavno izglasanog u Skupštini“, rekao je Raičević.

Prema njegovim riječima, da će imati sva ista prava kao i radnici Željezare lično im je potvrdio i prethodni ministar rada i socijalnog staranja, Predrag Bošković.

„Prije desetak dana iz Fonda PIO obavijestili su nas da ne ispunjavamo uslove za penzionisanje uz obrazloženje da prilikom uvođenja stečaja 6. juna 2011. godine država navodno nije imala udjela u Radventu“, naveo je Raičević.

On je podsjetio da je Radvent privatizovan 28. maja 2008. godine kada i Željezara i imali su i tada istog vlasnika kompaniju Montenegro Speciality Steels (MNSS). Raskidom kupoprodajnog ugovora sa MNSS-om država je preuzela sve obaveze i prema radnicima Radventa kao i Željezare. 

„Svi smo radili u otežanim uslovima i treba da imamo po oko 30 godina beneficiranog staža. Nedopustivo je da ne možemo biti penzionisanioni, a to prvo ostvarili su i oni koji su radili u kancelarijama. Vjerujemo da će nadležni ispraviti dosadašnju grešku i omogućiti nam odlazak u zasluženu penziju“, kazao je Raičević. 

On je precizirao da se od oko 20, koliko ih traži da bude penzionisano, za desetak treba da uplati beneficirani radni staž, dok je preostalim to regulisano. 

„Otišli smo iz Radventa 5. januara 2012. godine, a druga grupa 15. jula 2011. i oni su dobili beneficirani radni staž, ali im ni do danas nije uplaćen. Primali smo deset mjeseci nadoknadu sa Biro rada, a sada smo na ulici“, rekao je Raičević. 

I njegov kolega Rajko Pićurić ukazao je da traže ista prava kao i radnici Željezare, jer su uvijek imali istog vlasnika, kao i da im je otpremnine davala država i bila garant. 

Radnici su pozvali predsjednika Skupštine, Ranka Krivokapića da zaštiti izglasane dopune Zakona, kao i predsjednika Vlade Mila Đukanovića.

U Radventu je bilo 185 zaposlenih od kojih je oko 160 uzelo otpremnine, a fabrika je u septembru prošle godine prodata Tosčeliku i sada je usposleno desetak novih radnika po ugovoru na određeno. 

(cdm/Foto: dan.co.me)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com