KO JE TU GLAVNI: Papa čekao Putina 70 minuta - Volim Podgoricu

KO JE TU GLAVNI: Papa čekao Putina 70 minuta

Predsjednik Rusije Vladimir Putin po drugi put je kasnio na susret sa poglavarom Katoličke crkve papom Franjom. Susret je trebalo da počne u 17 sati, ali zbog toga što su se otegi razgovori sa premijerom i predsjednikom Italije, kao i zbog gužvi na ulicama Milana i Rima, Putin je stigao u papsku biblioteku sa velikim zakašnjenjem od čak 70 minuta.

Prilikom prve posjete papi Franji, Putin je kasnio 50 minuta i tada je to šokiralo mnoge, ali u srijedu je prvi čovjek Kremlja pokazao da i dalje može da obara rekorde, bar kada su kašnjenja u pitanju. Njega su inače čekali mnogi državnici i to ne samo kada je bio gost, već i onda kada im je bio domaćin u Rusiji.

 Putinov portparol Dmitrij Peskov potvrdio je da je Putin zaista kasnio na susret sa papom, ali je objasnio da je Vatikan bio obaviješten i da su navedeni razlozi zbog čega ruski lider ne stiže na vrijeme. Uostalom, da papa nije zamjerio Putinu na kašnjenju vidjelo se i sa protokolarnih slika, iz sadržaja razgovora i čina razmjene poklona.

Što se tiče razgovora, obje strane su zadovoljne, a u Moskvi ih ocjenjuju kao “duboke i temeljite”.

To što je na završetku susreta papa poklonio Putinu medalju na kojoj je “anđeo mirotvorac”, poklon za koji se vjeruje da ga je sam Franja uz pomoć bliskih saradnika odabrao, za političke analitičare je dokaz da u Vatikanu nisu usvojili američki predlog “da se Putin pritisne i kritikuje zbog stanja u Ukrajini”. Što je za ruskog lidera i svijet još jedan dokaz uzaludnosti vašingtonskog trudi da ga izoluje.

NIJE RIM MOSKVA

ZA razliku od Moskve, gdje Putinova kolona automobila uvijek ima prednost i projuri ulicama bez obzira na saobraćajne gužve koje su veće nego u Milanu i Rimu, u Italiji ruska delagacija sa 13 automobila nije mogla da se kreće tako brzo.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com