Koje djelove tijela nikako ne treba dirati prljavim rukama - Volim Podgoricu

Koje djelove tijela nikako ne treba dirati prljavim rukama

U toku dana rukama dodirujete toliko prljavih stvari, a da toga niste ni svjesni. Novac, držači u autobusima, tastatura puna prašine i ostale stvari ostavljaju na vašim rukama bakterije koje ne bi trebalo da dolaze u dodir sa nekim djelovima tijela – u suprotnom mogu da naprave ozbiljne probleme.

– Ruke su pune bakterija čak ikada su oprane, jer sapun ne može sve da ih odstrani. Posebno su prljavi nokti, pa se nikako ne preporučuje dodirivanje lica ili očiju više nego što je to neophodno, jer se tako šire bakterije tamo gdje im nije mjesto i mogu da naprave probleme – kaže dr Radmila Šehić.

Evo od kojih djelova tijela bi trebalo da držite ruke što dalje:

1. Lice

Čak i ako imate savršeno zdravu kožu, ne bi trebalo da dodirujete lice više nego što je to neophodno – tokom umivanja, stavljanja kreme i šminkanja. Međutim, najveći problem ovo stvara djevojkama koje imaju bubuljice i mitisere, koji ih naprosto mame da čačkaju kožu. Ne samo da ovako nećete srediti problem, već možete da ga pogoršate, jer osetljiva koža lica ne ide dobro sa gomilom bakterija sa ruku.

2. Oči

Znamo, kad oko zasvrbi nema ljepšeg osjećaja nego da ga dugo i detaljno počešete. Međutim, ovo je bukvalno najgora stvar koju možete da uradite jer, pored gomile bakterija koje tako dovodite u dodir sa osetljivim okom, ovako vršite i nezdrav pritisak na oči. Tako dolazi do pucanja kapilara, ali i infekcija kao što je konjuktivitis. Ako ste nekad vidjeli kako izgleda ova infekcija, biće vam jasno da je uošte ne želite u svojoj blizini.

3. Usta

Mama vam je vjerovatno kada ste bili mali vikala “vadi ruke iz usta”, ali ona nije to radila bez razloga – grickanje noktiju i zanoktica je prosto fenomenalan način za prenošenje raznih zaraza i infekcija. Da ne pričamo o zaraznim bolestima koje možete da pokupite u autobusu i da ih tako unesete u svoj organizam, a broj im se ne zna. Tu su i jako neprijatne afte koje nastaju zbog prljavih ruku.

4. Zadnjica

E ovako – vašoj guzi vjerovatno neće ništa da fali, ali će zato na rukama da vam ostane nezdrav broj bakterija. Jednostavno je – zadnjica se dira toalet papirom nakon nužde i prilikom tuširanja. Posle toga nema ama baš nikakve potrebe.

5. Kosa

Želite lijepu frizuru koja dugo traje? Onda prestanite da provlačite prste kroz kosu! Koliko god to seksi djelovalo na reklamama, istina je da se na dlanovima nalazi dosta masnoća koje će vam umastiti kosu. Pored toga pretjerano diranje kose može da iziritira kožu glave.

(24 sata)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com