PUMPANJE TURIZMA: Srbija poklanja po 40 eura za ljetovanje kod kuće! - Volim Podgoricu

PUMPANJE TURIZMA: Srbija poklanja po 40 eura za ljetovanje kod kuće!

Građani Srbije koji odluče da ljetuju u svojoj zemlji moći će da računaju na vaučer od 5.000 dinara (oko 40 eura), za koliko bi im bili umanjeni troškovi odmora.

Ministarstvo trgovine i turizma napravilo je predloge koji bi ljetovanje naših građana u Srbiji učinilo jeftinijim. Kako saznaje „Blic“, jedna od izvjesnijih ideja jeste da se onima koji nemaju visoka primanja omoguće vaučeri u vrijednosti od 5.000 dinara, a koji bi važili u objektima gde budu ljetovali. Na te beneficije pravo bi imali penzioneri, nezaposleni i građani koji rade ali primaju zaradu do određenog iznosa, a koji će uskoro biti definisan. 
 

– Ideja je da se raspiše javni poziv na koji bi se prijavljivali hotelijeri i ugostitelji koji bi prihvatali ove vaučere. Kad se oni prijave, pozvaćemo građane koji bi željeli u tome da učestvuju. Moramo da vidimo koliko bi ih otprilike bilo jer ne možemo da štampamo 100.000 vaučera, a da se prijavi 30.000 ljudi – kaže izvor „Blica“ iz Vlade. 

Računica pokazuje da bi odziv građana mogao da bude dobar. Vaučeri bi se, recimo, isplatili porodici sa dvoje djece, a koja želi da povede baku i deku da ih čuvaju. Oni bi uštedjeli čak 30.000 dinara. Noćenje po osobi na Zlatiboru može se, recimo, naći za 10 evra, što govori da bi vaučer mogao da pokrije polovinu ukupnih troškova smještaja za jednu osobu. U tom slučaju dva penzionera mogla bi da uštede 10.000 dinara, što je praktično besplatan smještaj za jednog od njih. 
 Kako je „Blic“ nedavno pisao, jedna od ideja je i da građani dobiju vaučere sa iznosima za koje će im biti umanjen neki od poreza koje su u obavezi da plaćaju. Oni bi samo priložili fiskalne račune iz objekata u kojima su proveli odmor. 

 Prema procjenama, srpski turisti godišnje u inostranstvu potroše oko 1,2 milijarde evra. Ukoliko bi se samo 10 odsto te sume potrošilo u Srbiji, to bi bio prihod za ugostiteljstvo i čitavu ekonomiju od 100 miliona evra. Toliko, recimo, košta odmor 200.000 građana po 500 evra.

 

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com