Prije 111 godina: Na današnji dan preminuo Jovan Jovanović Zmaj - Volim Podgoricu

Prije 111 godina: Na današnji dan preminuo Jovan Jovanović Zmaj

Srpski pisac i ljekar Jovan Jovanović Zmaj, jedna od najznačajnih ličnosti srpskog društva u drugoj polovini 19. veka, preminuo je 14. juna 1904. godine, prenosi National Geographic.rs.

Jovan Jovanović Zmaj je bio jedan od najvećih liričara srpskog romantizma. Po zanimanju bio je ljekar, a tokom cijelog svog života bavio se uređivanjem i izdavanjem književnih, političkih i dječjih časopisa. Najznačajnije Zmajeve zbirke pjesama su „Đulići“ i „Đulići uveoci“, prva o srećnom porodičnom životu, a druga o bolu za najmilijima. Pored lirskih pjesama, pisao je satirične i političke, a prvi je pisac u srpskoj književnosti koji je pisao poeziju za djecu. Sremska Kamenica je nekada nosila ime Zmajeva Kamenica, u čast Jovana Jovanovića Zmaja.

Dvije najbolje zbirke njegovih pjesama su „Đulići“ i „Đulići uveoci“. Veliki broj njegovih šaljivih i dječjih pjesama, štampanih po raznim listovima i časopisima, izašao je u dva izdanja cjelokupnih dijela: „Pevanija“ i „Druga pevanija“.

Posljednje su štampane zbirke: „Snohvatice“ i „Devesilje“. U prozi je napisao jednu pjesničku legendu („Vidosava Branković“) i jedan šaljivi pozorišni komad („Šaran“).

Zmaj je i prevodio, naročito iz mađarske književnosti. Najbolji su mu prevodi mađarskog pjesnika Šandora Petefija. Pored ostalih pjesama, od njega je preveo spjev „Vitez Jovan“.

Iz njemačke poezije prevodio je Getea („Herman i Doroteja“, „Ifigenija u Tavridi“) i s uspjehom podražavao Hajneovu ljubavnu liriku i epigram i orijentalsku poeziju Fridriha Bodenšteta („Pesme Mirca Shafije“). Od ostalih prevoda iz strane književnosti najpoznatiji su „Demon“ od Ljermontova i „Enoh Arden“ od engleskog pjesnika Tenisona.

Pored Zmaja, uređivao je satirične listove „Žižu“ i „Starmali“. Od 1880. do smrti izdavao je dječji list „Neven“, najbolji srpski dečji list tog vremena.

(Stil)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com