ZVIJER PLOVI JADRANOM: Jahta vladara Dubaia šeika Muhameda (VIDEO) - Volim Podgoricu

ZVIJER PLOVI JADRANOM: Jahta vladara Dubaia šeika Muhameda (VIDEO)

 

Jahta “Quattroelle” koja ovih dana plovi dubrovačkim akvatorijem je od početka prošle godine u vlasništvu šeika Muhameda Bin Rashid Al Maktoum, predsjednika Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata, vladara Dubaija i jednoga od najznačajnijih poslovnih ljudi Bliskog istoka.

Dok ju je prvi njen vlasnik, milijarder Majkl Le Čin porijeklom sa Jamajke, prodavao, a ime zainteresiranog kupca bilo tajna, početna cijena za njen nedjeljni čarter iznosila je – milion dolara! Kako i ne bi? Za dizajn gimnastičke dvorane na jahti,  na primjer, bio je zadužen jedan od najboljih svjetskih atletičara, Jusein Bolt!

Ime jahte je nastalo nakon što se, navodno, majka prvog vlasnika, izjasnila da su za nju četiri osnove života – L/ove, L/ife,L/iberty,L/uxury (ljubav,život,sloboda, luksuz). I tako su ta 4 L “složila” naziv za 88 metara čistog plovećeg luksuza namijenjenog za 12 gostiju u 6 prostranih apartmana.

Na jahti je planiran i prostor za 29 članova posade.

Izgrađena je 2013. kao jedna u nizu najljepših s Lurssen brodograditeljskim potpisom, kojega imaju i jahte Octopus, Rising Sun, Azzam…

Duga 88 metara, na pet paluba nudi gostima brojne sadržaje, poput bazena, velnesa, frizerskih salona…na jahti je uređena i gimnastička dvorana koju je dizajnirao jedan od najboljih svjetskih atletičara, Husein Bolt.

Je li baš Boltovo ime kao jednoga od sudizajnera jahte privuklo šeika Muhameda, teško je reći, ali je istina kako je vladar Dubaija veliki zaljubljenik u sport.

Poznato je i da je 2006. Mihaelu Šumaheru poklonio cijelo umjetno ostrvo u Dubaiju vrijedno minimalno 4.5 miliona evra.

Šeik Muhamed ili šeik, punim imenom, Mohammed Bin Rashid Al Maktoum od Dubaija je poznat i kao čovjek koji ne “cicijaši” na donacijama. Tako je 2007. izdvojio 10 milijardi dolara u dobrotvorne svrhe, sa ciljem poboljšanja edukacije na Bliskom istoku, što se drži jednom od najvećih donacija u istoriji čovječanstva.

( Dubrovniknet.hr)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com