Građani imaju štetu od osionog ponašanja banaka - Volim Podgoricu

Građani imaju štetu od osionog ponašanja banaka

Crnogorska privreda, ali i građani, imaju samo štetu od osionog ponašanja banaka, a propisivanje najviše dozvoljene ugovorene kamatne stope prepoznato je u praksi u ne malom broju slučajeva, ocijenio je viceguverner Centralne banke (CBCG), Velibor Milošević.

„Štaviše, u okolnostima u kojima radimo, moramo jasno definisati naš stav i podrediti ga nacionalnom interesu, jer takvo činjenje ne može imati distorzivni karakter. Ovaj put, usvajanjem zakona koji će precizno odrediti prihvatljive kategorije ponašanja finansijskih institucija, ali i drugih involviranih strana, u ovom smislu“, rekao je Milošević agenciji Mina-biznis reagujući na izjavu generalnog sekretara Udruženja banaka Crne Gore (UBCG), Mirka Radonjića.

Radonjić je kazao da se limitiranjem kamata zadire u tržišne mehanizme i da je to suprotno temeljnim principima EU.

Milošević je ocijenio da sama izjava Radonjića iziskuje potrebu za komentarom otprilike u istoj mjeri kao i komentar za padavine u Podgorici u julu 2008. godine.

„Za mene je potpuno efemerno što je gospodin Radonjić rekao. On je korektan čovjek u građanskom kontekstu, ali nije u dobrim odnosima sa strukom. Pri tome, ako me sjećanje dobro služi, gospodin Radonjić je posljednji put upravljao bankom koja je otišla u stečaj“, rekao je Milošević.

Shodno važećim propisima, kako je dodao, Radonjić ne bi, iz tih razloga, mogao više raditi u bilo kojoj komercijalnoj banci, u njenoj upravi ,biti član Savjeta CBCG ili slično.

„Samo može raditi u ovom i ovakvom, stručno impotentnom udruženju banaka (čast izuzecima, mada ih nema mnogo), kakvo je crnogorsko. Većina konstituenata ovog udruženja, koje personifikuju direktori banaka, se isključivo bori za svoje bonuse. To su dominantno trgovci, zakržljali kao bankari, koji ne žele da promijene svoju iščašenu filozofiju poslovanja“, naveo je Milošević.

Prema njegovim riječima, crnogorska privreda ali i građani, imaju samo štetu od osionog ponašanja banaka.

„Nažalost i neka karika u lancu regulacije, očigledno, ne funkcioniše i to se urgentno mora mijenjati“, zaključio je Milošević.

Iz CBCG je ranije najavljeno da će uraditi radnu verziju nacrta zakona o limitiranju najviše ugovorene kamatne stope do kraja juna.

(RTCG)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com