RAJ NA ZEMLJI: Razlog što je cio grad plave boje će vas iznenaditi - Volim Podgoricu

RAJ NA ZEMLJI: Razlog što je cio grad plave boje će vas iznenaditi

Dobrodošli u marokanski plavi grad.

U slučaju da je plava vaša omiljena boja, pronašli smo lokaciju koju morate uvrstiti u svoj plan budućih putovanja. Da li ste čuli za Šefšauen, grad koji je čitav obojen u plavo?

Zbog toga što iz daljine izgleda kao i svaki drugi grad, panoramski pogled neće vam pokazati sve čari ovog malog, neobičnog raja na zemlji.

Tek kada zađete među njegove zidine, vidjećete njegovu jedinstvenost, ljepotu i tajne koje u sebi čuva.Postoje dvije teorije o tome kako je Šefšauen postao Plavi grad. Po jednoj, farbanje kuća i vrata u plavo započeli su jevrejske izbjeglice tridesetih godina XX vijeka zbog simbolike ove boje.

Naime, plava boja je veoma značajan simbol u jevrejskoj kulturi: povezan je s nebesima i Božjim zapovjestima.S druge strane, ima i onih koji vjeruju da je razlog za to što je Šefšauen gotovo čitav plav praktičniji: da ima za cilj da zavara komarce, koji bi pomislili da je plavetnilo pod njima vodena površina.

Grad odlikuje španska i maorska arhitektura, a pored dominantne plave boje, tu su i bijeli elementi u dekoraciji stepenica i građevina. Zbog ovih svojih specifičnosti, kao i zato što se u njemu nalazi mnoštvo prodavnica rukotvorina, restorani koji služe ukusan kozji sir, Šefšauen je sve popularnija turistička destinacija.

 

(nationalgeographic.rs)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com